Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-големият петролен износител в света с план за въглероден неутралитет до 2060 г.

Емисиите, генерирани при изгарянето на петрол от Саудитска Арабия чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд нейната граница, обаче не влизат в плана

Най-големият петролен износител в света с план за въглероден неутралитет до 2060 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г., съобщава Bloomberg.

Решението е забележителен обрат за арабската страна, чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. 

Още по темата

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият владетел на Кралството, обяви новата цел в Рияд при откриването на климатична конференция.

Американските и европейските страни оказаха натиск върху Саудитска Арабия, един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света, да ускори усилията за ограничаване на емисиите и да инвестира повече във възобновяема енергия. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се обърна към принц Мохамед по време на разговор на 11 октомври, изтъквайки, че се надява страната да обяви ангажимент към въглероден неутралитет.

Решението представлява своеобразен успех за Великобритания преди решаващата среща на ООН за климата COP26, която започват по-късно този месец в Глазгоу.

„Обявяваме днес, че кралството се стреми да достигне нулеви емисии до 2060 г. чрез подход на кръгова въглеродна икономика, по начин, който е съвместим с плановете за развитие на кралството и позволява на икономиката му да се диверсифицира“, заяви принц Салман при откриването на конференцията.

Какво става с петролната индустрия?

Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава непременно, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат.

Вместо това правителството планира допълнително увеличаване на капацитета си за производство на суров петрол - до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента. Очаква се реализирането на проекта да отнеме шест години и да коства милиарди долари.

Саудитска Арабия е десетият по големина емитент на въглероден диоксид в световен мащаб и най-големият по отношение на глава от населението сред страните от Г-20. Постигането на въглероден неутралитет ще означава рязко обръщане на тенденцията на увеличаване на емисиите през последните две десетилетия.

Връзки със САЩ

Плановете на Саудитска Арабия сега са в съответствие с тези на повечето големи икономики и промените според учените са от съществено значение, ако светът иска да избегне най-лошите последици от глобалното затопляне.

Решението вероятно ще намери положителен отзвук по отношение на президента на САЩ Джо Байдън, споделя Карън Йънг, сътрудник в Института за Близкия изток във Вашингтон. Връзките между Вашингтон и Рияд бяха обтегнати, откакто саудитските агенти убиха журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Да, ама тая зима на "рассияните" държавата ще свети като коледна елха, а ЕС ще е като дискотека - светне-гасне-светне-гасне !!!Репликата ти е абсурдна - всее едно да се смееш на някой, който на ядосана глава е казал: "Оф, ще се гръмна !!!", ама не се е гръмнал.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
те тия в арабско са малко като рассияните , силни на приказки слаби в делата ...

Още от Други
Готов портфейл от фондове е най-лесният начин да защитите парите си от инфлация