Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Най-големите фондове за управление на активи държат рекордните 119,5 трлн. долара

Allianz Group е единствената европейска компания в топ 5 с активи за 2,934 трлн. долара

Най-големите фондове за управление на активи държат рекордните 119,5 трлн. долара

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Активите на 500-те най-големи фонда за управление на активи в света достигат рекордно висока стойност - 119,5 трилиона долара, според ново изследване на Thinking Ahead. Това представлява увеличение от 14,5% на годишна база към края на 2020 г., когато общата стойност на активите на тези компании достигна 104,4 трлн. долара.

Изследването, проведено съвместно с Pensions & Investments, водещо американско печатно издание в областта на инвестициите, потвърждава нарастващата концентрация на активи сред първите 20 фонда, чийто пазарен дял се е увеличил през периода до 44% от общите активи.

Общо 221 управители на активи, които присъстват в списъка през 2011 г. вече са изместени от други фондове, което подчертава нарастващия темп на конкуренция, консолидация и ребрандиране.

Американската BlackRock запазва своето първо място с активи за 8,676 трлн. долара, следвана от Vanguard Group със 7,148 трлн. долара и Fidelity Investments с 3,609 трлн. долара. Allianz Group е единствената европейска компания в топ 5 с активи за 2,934 трлн. долара. Американската банка J.P. Morgan Chase заема шеста позиция с 2,716 трлн. долара.

Сред първите 20 места общо 14 компании са ситуирани в САЩ, като техният дял е 78,6%

Като цяло пасивните инвестиции представляват 26%, което е увеличение с 16,2% в сравнение с ръста от 15,4% при активно управляваните активи.

„Свидетели сме на безпрецедентна промяна в инвестиционната индустрия – ускорена драстично от пандемията. По-специално, устойчивостта вече не е просто лукс за някои фирми. Вместо това, по време на пандемията, мениджърите на активи от всички краища на света осъзнаха още повече взаимната свързаност на финансовата система с обществото и околната среда“, споделя Роджър Ървин, съосновател на института Thinking Ahead.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Готов портфейл от фондове е най-лесният начин да защитите парите си от инфлация