IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО увеличава драстично силите си с висока готовност

Алиансът подобрява разположението на оръжия и войници в източните членки

21:05 | 27.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: EPA/Stephanie Lecocq</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/Stephanie Lecocq

НАТО ще увеличи силите си с висока готовност до повече от 300 хил. войници, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По думите му това е „най-голямата промяна на нашата колективна отбрана за възпиране след Студената война“, пише Politico.eu.

Настоящите сили за реагиране на НАТО възлизат на приблизително 40 хил. войници, т.е. увеличението е с 650%, отбелязва медията.

В коментар пред репортери преди срещата на върха на лидерите на страните членки в НАТО Столтенберг посочи, че трансатлантическият военен алианс ще укрепи източната си отбрана и ще приеме нов модел за защита.

„Ние ще подобрим нашите бойни групи в източната част на Алианса до ниво на бригада“, коментира той и допълни, че съюзниците „ще трансформират Силите за реагиране на НАТО и ще увеличат броя на силите с висока готовност до доста над 300 хил. души“.

Източните страни от ЕС — и по-специално балтийските държави — настояват НАТО да увеличи броя на войските по източните си граници, за да защити по-добре членките на алианса в региона и да възпира Москва.

Съгласно новите планове, които трябва да бъдат одобрени на срещата на лидерите на НАТО в Мадрид по-късно тази седмица, съюзниците ще поставят повече оръжия на изток и ще определят сили, които ще отговарят за защитата на района.

Много от тези сили обаче няма да бъдат постоянно разположени на източния фланг, вместо това ще се въртят в региона за тренировки.

Моделът ще включва „повече предварително позиционирано оборудване и запаси от военни доставки“, както и „по-разгърнати способности, като противовъздушна отбрана“ и „засилено командване и контрол“, каза Столтенберг.

Новите планове за отбрана ще включват „сили, предварително назначени за защита на конкретни съюзници“, които „ще тренират заедно със силите за вътрешна отбрана“, за „да се запознаят с местния терен, съоръжения и нашите нови предварително разположени оръжия, така че да могат да реагират гладко и бързо във всяка извънредна ситуация“, коментира генералният секретар на НАТО.

Германия вече обяви, че ще изпрати още войници за засилване на отбраната на Литва. Други страни - като Обединеното кралство - биха могли да дадат подобни обещания през следващите дни.

Литовският президент Гитанас Науседа предупреди в петък, че напрежението в областта на сигурността в региона – и по-специално промените в съседен Беларус, „не ни оставят време за реакция“, тъй като руските войски „може лесно да бъдат разположени много близо до нашата граница“.

„Най-важното“ за Балтийските страни е да имат много ясни уверения от съюзниците за по-видимо присъствие“, коментира още Науседа.

Лидерите на страните членки на НАТО се събират тази седмица в Мадрид, Испания, за да вземат решение за т.нар. стратегическа концепция - най-важният документ на 30-членния алианс, пише CNBC.

Текстът, който се актуализира приблизително на всеки 10 години, ще препотвърди ценностите на НАТО, ще предостави колективна оценка на предизвикателствата пред сигурността и ще действа като ръководство за бъдещото политическо и военно развитие на групата.

Русия ще бъде посочена като „най-значителната и пряка заплаха“ за сигурността на страните от НАТО, след като Москва започна война в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още