Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Основните рискове за бизнеса в България - пандемията и прекъсването на дейност

В топ 3 попадат също рисковете, свързани със законови и регулаторни промени

Основните рискове за бизнеса в България - пандемията и прекъсването на дейност

Снимка: Pixabay

Трите основни риска за бизнеса в България през следващите 12 месеца, а и след това, са опасността от избухване на пандемия (57%), следвана от опасността от прекъсване на бизнес дейността (35%) и рисковете, свързани със законови и регулаторни промени (31%), сочат резултатите от проучването Aлианц Риск Барометър 2021. Процентите сочат дела на участниците* в проучването, които са посочили съответния риск като най-голям.

В топ 10 попадат още кибер рисковете, макроикономическото развитие, липсата на квалифицирана работна ръка, пожари и инциденти, свързани с експлозии, нестабилност и колебания на пазара, природни катастрофи и политически рискове.

Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit и дезинтеграцията в еврозоната, коментират анализаторите на Aлианц.

Covid-19 води класацията на глобалните бизнес рискове

Десетото поред проучване на Алианц за глобалните рискове Allianz Risk Barometer извежда прекъсването на бизнес дейността (41%), избухването на пандемия (40%) и кибер рисковете (40%) като най-големите рискове за бизнесa в глобален план за 2021 г. Всички те са взаимосвързани.

Рискът от избухване на пандемия се изкачва до позиция №2 от №17 и се разглежда като основна причина за прекъсване на бизнес дейността през 2021 г., последван от кибер рисковете. Компаниите се стремят към преодоляване на риска от прекъсване на веригите им на доставки и инвестират усилия в непрекъсването на бизнеса при екстремни събития.

Пазарното развитие (№4), макроикономическото развитие (№8) и политическото насилие (№10) са сред нарастващите рискове. Социално-икономическите последици от пандемията ще доведат до по-голяма несъстоятелност и вероятно ще допринесат за по-нататъшни граждански вълнения през 2021 г. Изменението на климата пада до позиция №9, но ще бъде отново в дневния ред на бизнеса като приоритет през 2021 г.

*За целите на проучването са били анкетирани 2 769 експерти по управление на риска от 92 страни в периода октомври-ноември 2020 г. Респондентите е трябвало да изберат един сектор, с който са най-запознати, и да посочат до три риска, които считат за най-големи.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Спестените пари на потребителите ще са двигателят на икономическия растеж