IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. авиокомпаниите са превозили 3,7 млрд. пътници

Въздушният пътнически трафик продължава да расте с умерен темп, отчете Международната организация за гражданска авиация

10:14 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въздушният пътнически трафик продължи да се увеличава през 2016 г., макар и с умерен темп, благодарение на динамиката на нискотарифните превозвачи, съобщи Международната организация за гражданска авиация (ИКАО - ICAO), цитирана от АФП. 

През цялата минала година общо 3,7 млрд. пътници са използвали услугите на авиокомпаниите по света. Това е нарастване с 6 на сто спрямо предходната година, сочат данните на агенцията към ООН, специализирана във въздушния транспорт.

По-изразен е бил растежът в Азия (8%), в Близкия изток (11,2%), в Латинска Америка (6,5%) и в Африка (5,7%).

В Европа и в Северна Америка повишението е било по-слабо, съответно от 4,3 на сто и 3,5 на сто, при все това обаче по обем тези две дестинации са 13 на сто от общия световен трафик, предаде БТА.

"Над половината от туристите по света, които пътуват по международни дестинации всяка година, са били транспортирани със самолет", отбелязват експертите на ИКАО.

Нискобюджетните авиокомпании са осигурили 28 на сто от въздушния пътнически трафик, превишавайки за първи път символичния праг от 1 млрд. транспортирани пътници с техните самолети.

В Европа нискотарифните превозвачи са транспортирали близо една трета от пътниците, изпреварвайки леко по този показател Азия с 31 на сто и Северна Америка с 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още