IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекс Тилърсън: Доверието между Русия и САЩ е ниско

САЩ и Русия ще назначат специални представители от външните министерства, които да анализират проблемите в двустранните отношения

21:37 | 12.04.17 г. 3
<p>
	<em>Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс

Отношенията межу САЩ и Русия са на ниско ниво, а доверието между двете страни също е ниско. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън след проведените срещи в Москва с руския външен министър Сергей Лавров и с президента Владимир Путин. Тилърсън определи срещата си с президента Путин като продуктивна, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

По време на пресконференцията след преговорите Лавров съобщи, че САЩ и Русия ще назначат специални представители от външните министерства, които да анализират проблемите в двустранните отношения.

Тилърсън заяви още, че между САЩ и Русия трябва да има връзки по военни и дипломатически канали.

Колкото до химическата атака в Сирия от миналата седмица, при която загинаха цивилни граждани и която стана основание за американските въздушни удари, Тилърсън каза, че „химическото нападение в Сирия е било планирано, ръководено и изпълнено от сирийските правителствени сили“.

По думите на Лавров Русия и САЩ имат общ интерес от постигане на политическо решение на сирийската криза. „Русия смята контрапродуктивни опитите в Съвета за сигурност на ООН да се приеме резолюция, насочена не към разследване на инцидента в Идлиб, а към обвинения срещу Дамаск“, заяви министърът на външните работи на Русия.

По време на срещата му с Тилърсън е била потвърдена общата решимост на двете държави за безкомпромисна борба с тероризма.

Лавров и Тилърсън са обсъждали и украинската криза и са се съгласили, че Минските споразумения са единственият начин за решаването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Ако се замислиш - дипломацията винаги се свежда до това... въпроса е колко мазно можеш да го направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
Hahoto
преди 7 години
Кометчо, ти си мислиш, че дипломацията е като в детската градина - Дай ми куклата, ето ти парцалките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 10
comet
преди 7 години
За Руснаците бе важно тяхната позиция да бъде чута от хората по света, което Лавров направи на срещата с Тилърсън (световните медии отразиха конференцията между двамата на живо). При сегашната загуба на доверие към какво Тръмп говори и после върши (в последните месеци), на какво Тилърсън казва не мисля че следва да се приеме на сериозно (доверие се дава веднъж (на Тръмп) и след като бъде злоупотребено, след това става обидно и несигурно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още