IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Турция и Иран готвят нова среща със сирийските власти и опозицията

Москва ще покани и САЩ да участва в преговорите за решаване на кризата в Сирия, съобщи руският външен министър

13:43 | 12.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив, БТА</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив, БТА

Русия, Турция и Иран подготвят нова среща със сирийското правителство и въоръжената опозиция в страната, която ще се проведе в казахстанската столица Астана. На разговорите ще бъдат поканени и САЩ, съобщи в интервю за НТВ руският външен министър Сергей Лавров.

Това ще стане, след като бъде сформиран екипът на новия президент Доналд Тръмп за Близкия изток, допълва ТАСС.

На предишната среща в Астана, провела се на 6 февруари, САЩ също присъстваха, но в качеството им на наблюдател. На нея беше договорен механизъм, чрез който да се следи спазва ли се споразумението за прекратяване на огъня в страната.

Лавров призна, че отношенията между Вашингтон и Техеран в момента не са по-добри, отколкото при администрацията на Барак Обама, но призова двете страни да проявят "здрав разум".

Паралелно с преговорите в Астана, на които Русия е реалният двигател, Москва е готова да участва и в преговори за решаване на конфликта под егидата на ООН, когато те бъдат насрочени, допълва още Сергей Лавров.

За последно ситуацията в Сирия беше дискутирана в Женева под егидата на ООН през април 2016 година, допълва ТАСС. Очакванията са на 20 февруари да се проведе нов кръг от срещи в Женева.

Сергей Лавров потвърди и за готвена среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. На нея ще бъдат обсъдени международни проблеми, сред които и ситуацията в Украйна.

По отношение на Украйна Лавров е категоричен, че на този етап няма по-подходящо решение за намаляване на напрежението е спазването на Минските споразумения, което подкрепят и европейските държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още