Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Саудитска Арабия: Ние ще изпомпаме последния барел петрол на света

Енергийният преход е много по-сложен от идеята, че петролът трябва да бъде заменен от възобновяемите източници, смята директорът на Saudi Aramco Амин Насър

Саудитска Арабия: Ние ще изпомпаме последния барел петрол на света

 Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се надява глобалното търсене на петрол да продължи да се повишава поне до 2040 г. и вижда себе си като най-добре подготвеният производител, който може да отговори на това търсене благодарение на своите ниски производствени разходи, пише Цветана Параскова в свой анализ за Oilprice. 

Още по темата

Саудитска Арабия ще изпомпа последния барел петрол в света, но изглежда, че това време все още не е наближило.

„Не виждам пикът на търсенето да е достигнат през последните 10 години и не мисля, че това ще стане до 2040 г.“, смята Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco в интервю пред CNN по време на Световния икономически форум в Давос.

„Търсенето на петрол ще продължи да расте. Ние сме производителят с най-ниски производствени разходи и последният барел в света ще дойде именно от нашия регион“, подчертава Насър.

През последните години той непрекъснато говори, че пикът на търсенето на петрол все още не е достигнат в нито една географска ширина и че нефтохимическата промишленост ще стимулира и занапред търсенето поне до 2050 г., а разговорите за „наближаващия пик“ и „блокираните ресурси“ застрашават нормалния енергиен преход и постигането на енергийна сигурност.

Саудитска Арабия, която тъкмо обяви, че размерът на петролните ѝ резерви е малко по-голям от прогнозираното, изглежда, че ще диверсифицира своята икономика от сериозната зависимост от суровия петрол.

Но една от целите на амбициозния план Vision 2030 е да се използва по-малко петрол във вътрешния пазар на електроенергия, за да се освободят повече количества за износ.

Като лидер в износа на петрол Рияд няма да предаде лесно короната си и геополитическото влияние, което си е създала посредством този ресурс.

Саудитците имат две ключови „съставки“, за да продължат да изпомпват петрол на високо ниво – огромни резерви и ниски производствени разходи.

В допълнение, различни организации, включително и самата ОПЕК, изчисляват, че производството на шистово гориво и сегашният лидер в производството на петрол – САЩ, ще достигне своя връх някъде в края на следващото десетилетие, с което ще се съживи търсенето на суров петрол от ОПЕК(и неговия най-голям производител Саудитска Арабия).

По-рано този месец Рияд обяви, че независимата оценка на нейните петролни запаси, направена от DeGolyer и MacNaughton (D&M), показва, че общите доказани запаси са били 268,5 млрд. барела в края на 2017 г., което е повече от онези 266 млрд. барела, които бяха изчислени преди това.

Статистическия преглед на BP за световната енергетика през 2018 г. показва, че количеството резерви на Саудитска Арабия в края на 2017 г. е 266,2 млрд. барела, или 15,7% от общото количество глобални резерви, като на второ място се нарежда изпадналата във политическа, финансова и социална криза Венецуела с 303,2 млрд. барела.

D&M заяви през миналата седмица, че са завършили първата съвременна независима оценка на резервите на Саудитска Арабия, добавяйки, че на този етап „няма да се правят допълнителни коментари по повод мащабния проект“.

„Анализът подчертава, че всеки барел, който произвеждаме, е най-печелившият в света, от което следва, че Aramco е най-ценната компания в глобален мащаб“, заяви саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

По-късно той сподели пред Ройтерс, че разходите на компанията за производство на един барел са едва 4 долара.

Саудитска Арабия може да се нуждае от цени на петрола, по-високи от 80 долара за барел, за да балансира бюджета си, защото по-голямата част от дохода идва от петрола.

Въпреки това кралството може да се похвали с най-ниските разходи за добив на един барел в света.

Въпреки че нарастващото производство на американски шистов петрол стимулира световните доставки, които Саудитска Арабия, останалите членове на ОПЕК и техните съюзници като Русия искат да съкратят с гласувани съкращения, настоящите оценки сочат, че пикът на шистовия добив ще бъде достигнат в края на следващото десетилетие.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) производството на американски петрол ще продължи да расте до към 2025 г., след което ще бъде регистриран постепенно забавяне до края на десетилетието.

В последната си прогноза за световните доставки на петрол, ОПЕК вижда, че доставките извън организацията ще достигнат своя пик към 2030 г., главно заради очаквания връх в производството на шистов петрол в САЩ.

В средносрочен план, до 2023 г., търсенето на суров петрол от ОПЕК ще се забави до 31,6 млн. барела дневно, тъй като доставките извън организацията ще се повишат.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на суров петрол отново ще започна да се покачва, за да достигне своя връх от близо 40 млн. барела на ден до 2040 г.

Но дали светът ще се нуждае от толкова петрол тогава?

Отговорът на Saudi Aramco на този въпрос е категорично „да“.

„Светът ще се нуждае от много повече петрол и ще са нужни много повече проучвания, за да се компенсира намаляването на добива в развитите находища“, смята Насър.

Енергийният преход е много по-сложен от идеята, че той просто трябва да бъде заменен от възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства, споделя още той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
1
 
0
 
20
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Милионите хилядолетия назад са... 10 примерно.
1
 
0
 
19
преди 3 месеца
Прочее, биомасата ... как така е решила да се събере и да мре заедно, ами не всяка гадинка сама по себе си, кога
1
 
0
 
18
Pyramid до: khao
преди 3 месеца
Има един много известен руски учен, Николай Александрович Кудрявцев, в Русия, се провеждат т.нар. Кудрявцевски четения всяка година, има специален сайт, www.deepoil.ru . Хвърли някое око.
3
 
1
 
17
abdul до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ами простреляй се.
1
 
14
 
16
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Шибаният арапски картел ОПЕК и лидерът в него Саудитска Арабия се разтревожиха :) Това бележи началото на края.

Още от Други
Канадското финансово министерство отмени митата върху американски стоки