Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Седем нови срещу само три затворени ядрени реактора в последните месеци

Произведената от ядрените централи по света електроенергия намалява с най-резките темпове от аварията във Фукушима насам

Седем нови срещу само три затворени ядрени реактора в последните месеци

Снимка: Архив Ройтерс

В последните месеци в света са заработили повече ядрени реактори, отколкото са били изведени от експлоатация, показва анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ). През втората половина на 2020 година и първото тримесечие на 2021 година са били пуснати седем реактора, а само три са спрени.

В този период Беларус и Обединените арабски емирства пуснаха в търговска експлоатация своите първи ядрени централи. Ръст на произведената енергия отчитат Китай (5%) и Русия (3%).

Но като цяло ядрената енергия през 2020 година, както и цялата енергетика, е сериозно засегната от пандемията от коронавируса. Произведената от ядрените централи електроенергия намалява с 4% и това е най-резкият спад след аварията във Фукушима през 2011 година.

Най-сериозно е намалението в Япония - с 33%, следвани от Европа (-11%) и САЩ (-2%).

Още по темата

Понижението в Европа се дължи основно на свитото потребление на енергия през миналата година. В допълнение някои реактори останаха по-дълго в планов ремонт, а други непланирано спряха за ремонт. Тези дейности бяха съпроводени и от течащата процедура по извеждане от експлоатация на стари реактори.

Големият спад в Япония пък се дължи на временното спиране на работата на реактори, които не отговарят на обновените правила за сигурност при терористични атаки, посочват още от МАЕ.

Прогнозите за 2021 година са, че произведената ядрена енергия ще се повиши с 2%, тоест няма да успее да навакса загубите от миналата година. Очакванията са, че още 10 реактора могат да бъдат въведени в експлоатация до края на годината, сред които четири в Китай.

Слаб ще е ръстът на произведената енергия от ядрените централи в развитите икономики и секторът ще остане с 6% под нивата от 2019 година. Въпреки това обаче ядрените централи остават най-големият единичен източник на нисковъглеродна енергия в тези държави.

В САЩ спадът на произведената ядрена електроенергия ще продължи и през 2021 години заради плановете за закриване на пет реактора до края на годината. Така производството ще остане с 4% под нивото отпреди коронакризата.

В Япония обаче се очаква ръст от 6% благодарение на рестарта на затворените в последните месеци реактори.

Произведената ядрена енергия в Европа също ще се увеличи, макар и по-скромно - в рамките на 2%. Прогнозата на МАЕ е за ръст на търсенето на електроенергия във Франция, както и благодарение на нов реактор в Словакия. Това повишение обаче не е достатъчно, за да бъде преодоляна кризата в сектора през 2020 година.

В развиващите се икономики обаче се очаква ръст от 5% на произведената енергия, след като бъдат въведени в експлоатация нови реактори в редица държави - Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Пакистан. Така ядреният сектор ще успее да запише ръст спрямо предкризисната 2019 година, а като цяло делът на тези централи в енергийния микс ще надхвърли 1/3.

Русия също планира отварянето на нови реактори през 2021 година, допълват още от МАЕ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
0
 
9
fon до: дядя Вова
преди 2 седмици
Май не си прегледал филмчето, което ти дадох и четеш само руска пропаганда.
През 1925г. д-р Гьобелс пише в Ню Йорк Таймс "Ленин е най-великия човек след Хитлер" - статията я има снимана във филма.
1
 
1
 
8
fon до: дядя Вова
преди 2 седмици
Май не си прегледал филмчето, което ти дадох и четеш само руска пропаганда.
През 1925г. д-р Гьобелс пише в Ню Йорк Таймс "Ленин е най-великия човек след Хитлер" - статията я има снимана във филма.
2
 
2
 
7
дядя Вова до: fon
преди 2 седмици
Знам. Но по-големият русофоб е бил Енглелс, не Маркс.

Това за Гьобелс ще да те е излъгал някой.
0
 
3
 
6
fon до: дядя Вова
преди 2 седмици
Ти знаеш ли че Хитлер си е признал, че се е учил от Маркс, който пък е казал, че славяните са долна класа и трябва да бъдат унищожени и че Гьобелс е казал "Ленин е най-великия човек след Хитлер"
https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU
5
 
0
 
5
дядя Вова до: дядя Вова
преди 2 седмици
Ее, сори, не визуализира немски букви, само англо-сакс.
Чисто сакс - не може.

Още от Други
Индия отчете нов рекорд по отношение на починалите от коронавирус