Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

S&P Global: Високият корпоративен дълг може да доведе до нов цикъл от дефолти

Според рейтинговата агенция делът на силно задлъжнелите корпорации е нараснал с 5 пр. пункта за последните 10 години

S&P Global: Високият корпоративен дълг може да доведе до нов цикъл от дефолти

Снимка: Архив Ройтерс

Фалитите на тежко задлъжнелите компании може да нараснат значително на фона на затягащите се кредитни условия, предупреди S&P Global Ratings, цитирана от Bloomberg.

Лесната ликвидност и отписванията в комбинация с ниските лихвени проценти са допринесли за увеличаване на броя на силно задлъжнелите компании, което създава риск, прикрит от сравнително ниските нива на изпадане в несъстоятелност.

Премахването на лесните пари може да задейства следващ цикъл от дефолти, тъй като високите нива на корпоративна задлъжнялост са увеличили чувствителността на кредитополучателите към по-високи разходи за финансиране, заяви рейтинговата агенция.

Базирайки се на глобално проучване сред 13 хил. юридически лица, агенцията изчислява, че делът на силно задлъжнелите корпорации – тези, чието съотношение дълг към печалба е над пет пъти – е 37% през 2017 г. спрямо 32% през 2007 г. преди глобалната финансова криза. През периода 2011-2017 г. глобалният нефинансов корпоративен дълг се е увеличил с 15 пр.п. до 96% от БВП.

Прикритото несъответствие между задлъжнялостта и несъстоятелността е толкова широко, че неотдавнашното увеличение на корпоративните печалби и финансовите метрики – особено благодарение на данъчните реформи в САЩ - „няма да бъдат достатъчни, за да компенсират“ значителните кредитни рискове, казва S&P.

“Когато дългът е толкова стръмен, а нивата на несъстоятелност са ниски, нещо в крайна сметка ще се счупи“, пише Тери Чан от S&P Global Ratings. “Значителна преоценка на пазарите на облигации или по-бързо от очакваното нормализиране на лихвените проценти на паричните пазари може да повлияе на кредитните профили.

Според Чан се наблюдава и ребалансиране на кредитните нива по сектори. Компаниите в силно задлъжнели индустрии, например инфраструктурата, капиталовите стоки и строителните материали, или поддържат, или намаляват нивата си на задлъжнялост, докато тези в петролната и газова промишленост, метали, миннодобива и телекомуникациите са натрупали повече дългове.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Светът е в икономическа война . Дълговете са оръжията в тази война . Няма нужда да се споменава какво може !
0
 
1
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
ЕЗ е 2 пъти по- интересна , защото Германия винаги е имала 1 на ум . Сега цялата тежест е неравномерна и на места надскача " китайската стена " :)))))))))
0
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това Т - сигурно са трилиони :) . А колко ще е капитализацията на S & P 500 след 50 % спад - май доста под 15 Т . Икономика за 1 $ . Разбира се , че икономиката на US не е S & P , но и корпоративният дълг е един от многото .

Още от Други
Министърът на информацията на Ливан подава оставка заради експлозията