IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали рейтингите на редица страни производителки на петрол

Дори рейтингът на Саудитска Арабия бе понижен с два пункта до А-

10:29 | 18.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нарастващите опасения около фискалното и икономическото здраве на петролните страни накара Standard & Poor да намали кредитните рейтинги на няколко страни износителки на петрол, включително с два пункта на Саудитска Арабия, съобщава Financial Times.

Рейтинговата агенция намали и кредитното ниво на Бахрейн, позовавайки се на спада на цените на петрол, както и рейтингите на Бразилия, Казахстан и Оман.

Сривът на цената на петрола удари сериозно финансите на Саудитска Арабия, най-големия производител на суров петрол в света, предизвиквайки опасения за икономиката ѝ и захранвайки спекулациите, че тя ще трябва да "отвърже" риала от долара.

Петролното кралство използва износа на суров петрол, за да натрупа значителни валутни резерви, но излишъците се стопиха и се превърнаха в бюджетни дефицити, които страната запълва със средства от спестявания и заеми.

Предвид слабите перспективи пред цените на петрола в сряда S&P заяви, че е решила да намали рейтинга на Саудитска Арабия с два пункта от сравнително стабилния А+ до А-, което е с четири стъпки над територията на неинвестиционния рейтинг, често наричан „junk“.

Рейтинговата агенция понижи и рейтинга на Бахрейн с два пункта до ВВ със стабилна перспектива, позовавайки се на влиянието на спадащите цени на петрола върху публичните финанси на островното кралство. Рейтингите на Оман и Казахстан бяха намалени до ВВВ-, което е най-ниското инвестиционно стъпало.

S&P потвърди рейтинга си за Катар и Русия, но кредитният рейтинг на Бразилия също бе допълнително понижен след последните доказателства за кризата пред най-голямата икономика в Латинска Америка. S&P намали рейтинга на Бразилия до ВВ от ВВ+, като предупреди, че страната остава в риск от допълнително отслабване на кредитоспособността ѝ.

Пазарът на петрол възстанови скоростта си напоследък, но рейтинговата агенция заяви, че не очаква споразумението между Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела за замразяване на добива на петрол до нивата от януари да има значително влияние върху прогнозите ѝ за цената на петрола.

Сделката от вторник зависи от решението на други големи петролни производители да подкрепят замразяването. В сряда обаче Техеран не го направи, като предпазливо приветства плана, без обаче да се присъедини към инициативата.

Moody's, друга голяма рейтингова агенция, по-рано тази седмица отбеляза опитите за реформа на скъпите режими за субсидиране на горивата в страните от Персийския залив, но подчерта, че те са недостатъчни, за да се облекчат предизвикателствата пред бюджета.

„Последните ходове за реформа на субсидиите сигнализират политическото желание да се намери решение на унищожителния ефект на ниските цени на петрола върху бюджетите. Те обаче не достигат мащаба на икономическата и фискална реформа, нужна, за да се постигне баланс на бюджета“, казва анализаторът в Moody's Матиас Ангонин.

Нарастващите опасения около икономическото и фискалното влияние от срива на цената на петрола доведе до спекулации, че някои страни може да бъдат принудени да премахнат фиксирания курс между валутите си и американския долар.

„Вероятността фиксираните обменни курсове да паднат представлява способност и желание за защита на режима на всяка цена. Пазарът тества готовността на властите, и то с право предвид продължителния спад на цените на петрола“, казаха анализатори на Societe Generale в изявление по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още