IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея ще посети Япония и Южна Корея

Държавният департамент не спомена за преговори със Северна Корея и засега не е отговорил на въпроса дали са планирани такива по време на обиколката на Бигън

10:52 | 17.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският специален пратеник за Северна Корея Стивън Бигън ще посети Япония и Южна Корея през седмицата, за да координира усилията за ядрено разоръжаване на КНДР. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Бигън ще бъде в Япония в понеделник и вторник и в Сеул от вторник до четвъртък, се казва в съобщението.

Новината за обиколката на Бигън бива съобщена, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата събота, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун му е изразил готовност да възобнови забуксувалите преговори за ядреното разоръжаване и е казал, че ще спре извършваните в последно време ракетни изпитания, когато приключат американско-южнокорейските военни учения, които бяха организирани този месец.

Държавният департамент не спомена за преговори със Северна Корея и засега не е отговорил на въпроса дали са планирани такива по време на обиколката на Бигън.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи, че след като е наблюдавал вчерашните изпитания на ново севернокорейско въоръжение, извършени в негово присъствие, Ким е изразил задоволство от видяното, предаде ТАСС.

"Върховният ръководител изрази голямо удовлетворение, че специалистите от отбранителния отрасъл са разработили нови оръжия във възможно най-кратките срокове", посочва КЦТА. Севернокорейската агенция не уточнява какво точно е било въоръжението, а само споменава на едно място за "снаряди".

Ким добавил след изпитанията, че разработването на ново оръжие и усъвършенстването на отбранителните технологии е важна част от гарантирането суверенитета на КНДР.

По данни на Комитета на началник-щабовете на Южна Корея вчера са извършени изстрелвания от окръг Тончон, провинция Кануон. Според източници на японската агенция Киодо това са били балистични ракети с малък обсег. Прелетели са разстояние от 230 км на височина до 30 км с максимална скорост Мах 6,1 или повече. Това е шестото изстрелване, извършено от Пхенян през последните три седмици, и осмото от началото на годината, посочва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още