IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата и дъждовете променят глобалните маршрути за търговия със зърно

Русия ще си върне първото място сред най-големите износители в света, сочат прогнози

17:55 | 19.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната търговия със зърно отново е разтърсена, след като крайното време е нанесло щети на реколтата в Европейския съюз, докато в други части на света тя е изобилна, пише Bloomberg.

Малко след като изпревари Русия като водещ износител, ЕС ще изпадне до трето място този сезон, след като сушата и наводненията са намалили значително реколтата. Картината е съвсем различна в други ключови износители – Канада се готви за рекордни продажби, Австралия ще изнесе най-много зърно от четири години насам, а Русия ще си върне първото място, сочат данни на американското министерство на земеделието.

„След като има толкова много производители, някой винаги е изненадван от Майката природа”, коментира Дан Бас, президент на базираната в Чикаго консултантска компания AgResource. „Няма съмнение, че ще се появят други, които да запълнят празнината“, допълва той. Жито Жито

Bloomberg прави преглед как се оформят реколтата и доставките при големите износители.

Австралия

След като прибирането на реколтата приключи само преди няколко месеца, пазарът гледа към Австралия за запълване на оставената празнина от ЕС, коментира по време на уебинар стратегът в Rabobank Стефан Вогел. През юни правителството прогнозира, че производството ще нарасне със 76% до 26,7 млн. тона, тъй като дъждовете са помогнали на реколтата след години на суша, а фермерите са се отказали от ечемика заради търговски спор с ключовия купувач Китай. Жито Жито

Производството дори може да достигне 30 млн. тона, казва Оле Ху, главен изпълнителен директор на консултантската компания IKON Commodities. Това ще помогне на австралийската пшеница да си върне силните позиции в Югоизточна Азия, отбелязва Бас.

Русия

Анализатори повишават очакванията за производството на фона на продължаващото прибиране на реколтата, като се предвижда тя да е на второ място по големина в историята на Русия. Страната вече продава на над сто държави и доминира ключовия египетски пазар, където отново изпреварва румънското и френското зърно от началото на сезона. Жито Жито

Американското министерство на земеделието очаква износът да нарасне с 10% този сезон, въпреки че засега темпът е по-бавен спрямо миналата година. Това може да се дължи на факта, че прибирането на реколтата започна по-късно, отколкото през 2019 г. и южните области, които първи започнаха да прибират реколтата, отчетоха слаб добив.

Русия продава повече на традиционни пазари за износители от ЕС като Северна Африка и Близкия изток, което може да остави по-малко налично жито за доставка в Азия, благоприятствайки продажбите на Австралия там, казва Андре Дьофоа, президент на компанията за анализи Strategie Grains.

Северна Америка

Прибраната реколта в Канада е на най-високото си равнище в историята и американското министерство на земеделието прогнозира, че износът на страната ще подобри рекорда от началото на 90-те години на миналия век.

Това означава, че доставките ще се конкурират с австралийското зърно в Югоизточна Азия. Силните перспективи за производството подлагат на натиск цените в краткосрочен план, счита Strategie Grains. Жито Жито

За американската пшеница слабият долар може да подкрепи продажбите, а износът към Китай нарасна през последно време. Като цяло доставките на САЩ, макар и почти непроменени спрямо миналата година, трябва да надминат ЕС през този сезон.

Европейски съюз

Най-големият производител в региона Франция продължава да изнася на традиционни пазари като Алжир, а товарите към Китай, който се превърна в голям клиент миналия сезон, продължават. Но френският износ може да намалее наполовина този сезон след слаба реколта, въпреки че по-добрата реколта в Полша и балтийските страни може да смекчи част от недостига в ЕС. Фючърсите върху пшеницата в Париж са поскъпнали с около 6% на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още