IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Контрол над раждаемостта ще помогне в борбата с климатичните промени

Нов доклад поставя пред държавите и обществата политически чувствителни въпроси

17:57 | 10.11.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди 40 години, учени от 50 държави се събират в Женева да обсъдят това, което тогава се нарича „климатичен проблем с въглеродния двуокис“. По онова време, поради зависимостта от горивата, която стои в основата на петролната криза от 1979 г., те успяват да предскажат, че глобалното затопляне ще се превърне в основен проблем на околната среда, пише Bloomberg.

Учените се захващат за работа и успяват да формулират предложения за борба с този проблем, включително и поставят началото на Междуправителствения панел за климатични промени, най-голямата организация обединяваща учени за климата. Целта им била да се заемат с климатичните промени преди да е твърде късно. Но след обещаващото начало, усилията на петролната и другите индустрии, базирани на изкопаеми горива, както и политиците, които поставят икономическия растеж над здравето на планетата, успяват да ги забавят. Сега, четири десетилетия по-късно, по-голяма група от учени повдига друг, много по-спешен проблем – свръхпопулацията, или пренаселеността. 

Повече от 11 хиляди учени от цял свят призовават да се направи критично важна добавка към стратегията за замяна на изкопаемите горива с възобновяема енергия – и тя е, че има нужда от далеч по-малко хора на планетата.

„Ние декларираме, с повече от 11 хиляди подписа, събрани по света, ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатична криза, която изисква спешни мерки“, пишат учените в рязко предупреждение, публикувано в списанието BioScience.

Докато предупрежденията за последиците от климатичните промени стават вече досадни за обикновения читател, зрител и слушател по света, това последно комюнике представлява изключение, като се имат в предвид данните, които го придружават. Изложени последователно, те показват опустошителната посока, в която се движи здравето на планетата. Консумацията на месо, емисиите на парникови газове, топенето на ледниците, повишаването на нивото на океаните и екстремните климатични явления – всичко това очертава мрачна картина на 40 години пропилени възможности.

Учените отправят специални призиви към политиците и държавниците бързо да наложат системни промени в енергийните, хранителните и икономическите политики. Освен това, те отиват и една стъпка напред – в политически опасната тема за контрол над раждаемостта. Тя „трябва да бъде стабилизирана и, в идеалния случай, постепенно намалена – в рамка осигуряваща социален интегритет“, пишат учените.

„Ние сме окуражени от настоящото надигане на тревогата“, пише още в писмото.

Още анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 4 години
има и по лесен вариант ... слагат едни некадърни комунис-опортюнисти като теб за 40 години да съсипват и после отварят границите... който е оживял сам ще избега!Докато бай ви мазенгАз пие бърбан с наглата си усмивка припявайки си песента Сите внуци у Америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
ЕС отново е мястото, където подобни напредничави идеи ударно се претворяват в реалност. Тук нема нужда от никви екстремни законови регулации, за да се нулира размножителната функция на популацията. Не е нужен забранителен, а разрешителен режим - разрешават се еднополовите бракове, отглеждането на деца от геюви, разрешаване на марихуана и секва дрога, разрешава се пропагандата на безполовост и геювизмът в детските градини и училищата и - voila... Плюс това, не виждам какво толкова са се възбудили баш-коментаторите тука - Смарти, Бидонлой и други пераси - те не са заплашени от проблеми с възпроизводството - нито имат, нито ще имат потомство ... дет се вика - изпълнили са евродирективите още преди да са ги формулирали в закон... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Ами, Малтус донякъде е бил прав. Преди сто години и чак до днес огромна част от световното население мре от недохранване. Ако хората в развитите държави сме спасени от това, то е с помощта на науката и технологиите. Благодарение на възненавидните ви учени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Ами много ясно бащата на безумната идея за контрол на раждаемостта е имал IQ от близо 200 и същият Малтус е предрекъл катастрофален недостиг на храна ще настъпи преди повече от 100 години, а ние всички знаем колко е бил "прав", а сега нео-малтуцианците, най-обикновени социалисти и комунисти са се загрижили за "климата". Няма такъв смях просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Остави го Хитлер. В Швеция евгениката се е прилагала до 1975 година. Десетки хиляди са били стерилизирани принудително. Ти виждал ли си шведи? Мъжете високи, снажни, а жените красиви като кукли. Аз не казвам, че подкрепям евгениката, но стремежът към чиста раса у нас е дълбоко вкоренен еволюционен инстинкт. Колкото до консуматорските и екологичните навици, те нямат нищо общо. Това е въпрос на възпитание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
peter1878
преди 4 години
Също ми е интересно това с IQ-то до какво ще доведе? Сигурен съм, че е имало учени и велики писатели с поне един родител с ниско IQ. Да вземем да ограничим само хората с двама родители с ниско IQ? Има и друг проблем ... Сигурен съм, че сред "великите" садисти в историята на човечеството е имало много умни хора. Дали да не ограничим раждаемостта на хората, които имат лоши сърца? Кой обаче ще оценява сърцата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
peter1878
преди 4 години
Да добавя преди да са казали, че психичноболните нямат право на деца - имам двама познати, диагностицирани с шизофрения. Единият е баща на две чудесни и работливи деца, другата е отгледала осиновено дете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
peter1878
преди 4 години
Отново - познавам голям брой хора с високо IQ, но гледайки начина им на живот, оставам с впечатлението, че почти всички са типични консуматори с висок въглероден отпечатък. Наследствените заболявания ... Хитлер си спомням, че е избивал ***, психично болни и хора с тежки заболявания! Явно съвременните еколози имат доста общо с неговите виждания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
хахахахаха, а защо първо не ти дойде на ум, да речем по едно на семейство ! посто му подсъзнание :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
"Как да преценим на кого точно да забраним да ражда?"Първото за което се сещам е IQ тест на родителите. След това можем да вземем предвид физически данни, наследствени заболявания... Но тук вече навлизаме в евгениката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още