IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеният ресурс на МВФ ще бъде достъпен за всички акционери

Участниците в срещата на Г-20 изявиха готовност да приключат до януари 2013 г. пълното преразглеждане нa квотите във Фонда

12:00 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Увеличеният ресурс на МВФ ще бъде достъпен за всички акционери

Твърдите ангажименти за увеличаването на ресурсите на Международния валутен фонд надхвърлят 430 млрд. долара и средствата ще бъдат достъпни за всички акционери в МВФ, се посочва в официална декларация на Г-20, цитирана от РИА Новости.

„Приветстваме твърдите ангажименти за увеличаване на ресурсите на МВФ ... Тези ангажименти надхвърлят 430 млрд. долара в добавка към увеличаването на квотните ресурси според реформата на квотите от 2010 г. Тези ресурси ще бъдат достъпни за всички акционери в МВФ и не са предвидени само за един регион. Ресурсите, определяни като резервни активи, ще се отпускат под формата на двустранни заеми и инвестиции, като например меморандуми за разбирателство в рамките на сметката на общите ресурси на МВФ в съответствие с условията, одобрени от съвета на директорите на МВФ“, се посочва в документа.

Участниците в срещата на Г-20 потвърдиха и ангажиментите си за довършване на реформата за квотите и на управлението на МВФ от 2010 г. до съгласувания срок – годишното събрание на ръководните органи на МВФ и Световната банка през настоящата година.

"Тези реформи са решителни за увеличаване на легитимността, адекватността и ефективността на МВФ и ще подкрепят усилията за по-нататъшното укрепване на системата за надзор на фонда и за осигуряване на необходимите ресурси на МВФ, за да може той да изпълнява системната си роля“, пише още в декларацията.

По-конкретно, участниците в срещата изявиха готовност да приключат до януари 2013 г. пълното преразглеждане на формулата за разпределение на квотите, за да бъдат отстранени неточностите и слабостите в настоящата формула, както и да приключат следващото общо преразглеждане на квотите до януари 2014 г.

„Общо е мнението, че формулата трябва да бъде проста и прозрачна, съгласувана с множествената роля на квотите - която е резултат от изчислените дялове, приемливи за мнозинството акционери – и реализирана въз основа на своевременни, висококачествени и масово разпространени данни. Потвърждаваме, че разпределението на квотите, базирано на формула, трябва по-добре да отразява относителната тежест на акционерите на МВФ в световната икономика, която претърпя значителни промени заради сериозния ръст на брутния вътрешен продукт на динамично развиващите се държави с формиращи се пазари“, се подчертава в документа.

Лидерите на страните от Г-20 възложиха на министрите на финансите и управителите на централните банки в своите държави да разгледат перспективите за решаване на този въпрос на срещата си през ноември.

Те посочиха необходимостта от осигуряване на по-силна интеграция при двустранния и многостранния надзор за постигането на световна, вътрешна и финансова стабилност, включително последиците от провежданите от страните политики.

„Приветстваме мерките на МВФ за ускоряване на обсъждането на предложеното взаимосвързано решение за надзор и се задължаваме да подкрепим процеса за вземане на решение. Подчертаваме важността на подробен надзор върху валутната политика и подкрепяме по-широкия мащаб на надзорната дейност по тези мерки, които могат да имат влияние върху външната стабилност, където това е възможно, включително ликвидността в световен мащаб, политиката в сферата на капиталовите потоци, капиталовите сметки, резервите, бюджетната и монетарно-кредитната политика, както и политиката във финансовия сектор“, се отбелязва в декларацията.

В документа се посочва също, че годишният отчет за процеса по оказване на подкрепа за вътрешните пазари на облигации ще бъда подготвен съвместно от Световната банка, регионалните банки за развитие, МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Банката за международни разплащания и ще бъде представен на срещата през ноември на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още