Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Вкусна революция: Технологиите влизат в битката срещу изхвърлянето на храна

Намаляването на вредните емисии показва засилващите се притесненията за опазването на околната среда и оформят поведението на потребителите и компаниите

Вкусна революция: Технологиите влизат в битката срещу изхвърлянето на храна

Снимка: Архив Ройтерс

След дългия работен ден Анекатрин Физингер е прекалено уморена, за да приготвя вечеря у дома. Така че 34-годишната жена използва смартфона си, за да провери какво предлагат с отстъпка в края на деня близките ресторанти, хотели и пекарни в Берлин, разказва Асошиейтед прес в материал, цитиран от БТА.

Анекатрин работи почасово в кафене. Освен това следва за научна степен по екосистеми. Анекатрин е част от разрастващото се движение на хората, които имат отношение към околната среда в Германия и извън нея. Те ползват мобилни приложения, за да се намалят изхвърлянето на храни и отделянето на изключително вредните въглеродни емисии.

Макар да не е ясно колко голям е ефектът от подобни действия за намаляване на емисиите, тези усилия показват засилващите се притесненията за опазването на околната среда и оформят поведението на потребителите и компаниите.

За мен в случая става въпрос за околната среда, каза Физингер. „Не можем да продължим с цялото това разхищение", допълни тя.

Физингер използва приложението „Too Good To Go" (Прекалено добро, за да се изхвърли). То е най-популярното в Европа за откриване на непродадена или намалена храна. Приложението използва GPS на телефона за да покаже кои търговски обекти наоколо имат излишна храна за продаване и какво предлагат.

Много е лесно, просто сваляте приложението и на път за вкъщи взимате това, което ви хареса най-много, обяснява тя, преглеждайки дълъг списък от снимки, рекламиращи вегетариански ястия, печива и непродадени обедни специалитети.

Приложението е част от все по-големия брой услуги, които използват технологии, за да помогнат да се изхвърля по-малко храна.

Активисти са създали онлайн общности, за да споделят със съседите си храна преди да я изхвърлят. Стартъпи работят заедно със супермаркети, за да създадат приложения, които информират потребителите, когато стоки с изтичащ срок се продават на по-ниски цени. Дори германското правителство пусна приложение, предлагащо рецепти от известни готвачи, направени специално за изостанали продукти, които често се изхвърлят.

Всеки германец изхвърля средно над 55 килограма храни годишно, посочва правителството. Това са около 11 милиона тона храна годишно, което създава шест милиона тона въглероден диоксид, допринасящ за глобалното затопляне. В световен мащаб около една трета от всички храни свършват в кофата за боклук.

Вредни емисии се отделят при изгарянето на непотребните храни, но също така на първо място от производството им. Например говедата, отглеждани за говеждо месо и мляко, са животинският вид, отговорен за най-голяма част от вредните емисии или около 65 % от емисиите от животновъдството според ООН.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход