IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

183 млн. лева са събрани в спасителния фонд за енергетиката през 2015 г.

Основната част от приходите са от продажби на емисии парникови газове

15:19 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Във Фонд Спасение на електроенергийната система през миналата година са събрани 183,2 млн. лева. Това стана ясно от отчета на институцията за дейността през 2015 година, изслушан днес по време на заседанието на Министерския съвет.

Фондът беше създаден със законови промени през юли 2015 година и в него 5% от приходите от продажби внасят търговците и производителите на електроенергия. По това перо в бюджета на фонда са влезли 43,9 млн. лева, съобщават от пресцентъра на правителството.

Другото перо, по което влизат приходи във Фонда, са приходите от продажби на емисии парникови газове - 139,2 млн. лева.

Целта на фонда е да покрива част от разходите на Националната електрическа компания (НЕК) за изкупуването на електроенергия по преференциални цени. Събраните средства вече са преведени към обществения доставчик.

От месечните отчети за дейността на Фонда, публикувани на сайта на институцията, е видно, че приходите в бюджета ѝ към края на август 2016 година са в размер на 203,2 млн. лева. Разходите на институцията са 141,8 млн. лева. От юни 2016 година вноска във Фонда дължат "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още