IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES "Гълъбово": Срещу нас се създава атмосфера на нетърпимост

В края на миналата седмица работодателите се оплакаха на омбудсмана от "узаконена кражба" от страна на американските централи

10:57 | 28.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: AES България</em></p>

Снимка: AES България

Създава се атмосфера на нетърпимост към ТЕЦ "AES Гълъбово", е записано в позиция на компанията, изпратена до медиите. Този коментар е по повод жалбата на работодателски организации до омбудсмана Мая Манолова.

В края на миналата седмица ръководителите на БСК, БТПП, КРИБ и АИБ в качеството си на физически лица се оплакаха от двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн, които се управляват от AES "Гълъбово" и "КонтурГлобал". Според тях двете централи "ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват" от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия".

От съобщението, публикувано на сайта на БСК, обаче не става ясно откъде идва тази наречена от работодателите "узаконена кражба". В своята позиция те посочват още, че двете централи "изземват непазарно по 450 млн. лева годишно", а "всевъзможни "ВЕИ-та" и "високоефективни производства" на електроенергия" "неуморно тършуват из джобовете ни, така че надплатената сметка да премине 1,5 млрд. лева годишно".

От AES посочват, че тези твърдения са "напълно неверни" и не почиват на реални доказателства. За тях отправените обвинения уронват престижа на компанията и нанасят щети върху бизнеса ѝ в България.

В своето становище компанията допълва още, че жалбата на работодателите влошава инвестиционния климат и поставя под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Няма как да е другояче щом ни дерат така грубо с такива капиталистически цени. Да се оплачат на арменския поп или да свалят цените за тока и разполагаемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Тук нещата ми изглеждат малко на Крадецът вика дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 6 години
ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ С ДУМИТЕ НА ДОБРЕВ: "При положение, че се прави ОСОБЕН ЗАЛОГ на бъдещи вземания, защо тези централи тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита?" ??!!!!!!!КАКЪВ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР МОГАТ ДА БЪДАТ ТЕЗИ СОБСТВЕНИЦИ НА КОИТО НЕ ТЕ , а ние плащаме лихвите и главниците по заема, ние носим риска , ние им правим горница, а те само се ГЪШАТ?!ЩО ЗА ДЪЛГ Е ТОВА ДА ЗАГРОБИШ МИЛИОНИ ПОТРЕБИТЕЛИ С КРЕДИТ , без тяхно съгласие и представителност при договарянето на СДЕЛКАТА. На това му казват ОМРАЗЕН ДЪЛГ. Време е някоя организация да създаде прецедент и нарита през *** такива "СТРАТЕГИЧЕСКИ " ИНВЕСТИТОРИ с десетина хиляди лева капитл и със заеми за МИЛИАРДИ ПОКОИТО НЯКОЙ БЕЗ ДА НИ Е ПИТАЛ НИ Е ЗАГРОБИЛ. ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА НАДНИКНЕ В АВГИВИЕТЕ ОБОРИ НА т.н. "ЧАСТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ" ОГРОМНАТА ЧАСТ НА КОЙТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН "ОСОБЕН ЗАЛОГ" НА БЪДЕЩИТЕ НИ ВЗЕМАНИЯ ЗАЛОЖЕНИ БЕЗ НАШЕ ЗНАНИЕ И УЧАСТИЕ В СДЕЛКАТА !!!Няма как да се отрече "ВОДЕЩАТА" роля на ЦАРСКИТЕ ЮПИТА, въвели тези схеми на ИЗМАМА, които в международната съдебна практика се назовават ОМРАЗЕН ДЪЛГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
nobody
преди 6 години
Не спасяваме никакви банки, лихвите са съвсем нормални. Дружеството си има отчет и всеки може да прочете, как и от кой се финансира.Нека не забравяме, че това е чисто нова централа, която работи на световно ниво по всички показатели. Разбира се тя е започната и построена с договор за изкупуване, които гарантира определена възвръщаемост на инвеститора. Опитите за нападки към подобна компания просто не помага за нищо. Цените бяха намалени със споразумението от 2015. Сега трябва трезво да се види може ли те излязат на свободен пазар, но това няма да отмени договорените цени, само механизмът за плащане ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Анонимен
преди 6 години
През 2013 година ДОБРЕВ дава на прокурор особените залози за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3, твърдейки, че това което е извършено с тях е "все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартамент",ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ което е впрегнато в тези договори са милионите българи, които никой не е питал дали имат желание да обслужват един сключен без тяхно съгласие дълг на собственицитена "АМЕРИКАНСКИТЕ" ТЕЦОВЕ и КРЕДИТОРИТЕ ИМ !!НЕ КОМЕНТИРАМ НАГЛОСТТА СТИГАЩА ДО ТАМ , че да плащаме 8.7 млрд. лв. за РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ, която централите държат в готовност за експлоатация !!ТОВА Е ВЪРХА НА НАГЛОСТТА!НЕ ЗНАМ КАК СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛА ПРОКУРАТУРАТА ПО ТОЗИ КАЗУС, НО БЕЗ СЪМНЕНИЕ Е НАЛИЦЕ ЗАЕМ В КОЙТО ЛИПСВА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ, което в случая се явяват милионите ползватели на ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Позната от ГИНКИНАТА ИСТОРИЯ форма на грабеж с учредяването на ОСОБЕН ЗАЛОГ на бъдещите вземания.Както казва Д Добрев "залог върху сметките на потребителите" считано от началото на 2012 година е над 13 милиарда лева!!!Специално за "AES Марица-изток 1" залогът е 100% от прихода на НЕК от електроразпределителните дружества в Пловдив и Варна, които са собственост съответно на ЕВН и "Енерго-про". 3За "Контур Глобал Марица-изток 3" пък залогът е 43% от прихода на всички електроразпределителни дружества в страната. Това всъщност е сумата на електроенергията, която НЕК трябва да изкупи от тези дружества, от които 8.7 млрд. лв. за РАЗПОЛАГАЕМОСТ (определена мощност, която централите държат в готовност за експлоатация ) и 4.4 млрд. лв. за изкупуване на електроенергия!!!Странно от морална гледна точка, че НЕК веднъж е сключила договори за дългосрочно ИЗКУПУВАНЕ на енергията от двете централи и след това е дала ГАРАНЦИЯ за тяхното спазване.Сключване на тези залози, които са били подписани съответно през 2002 и 2005 г. е ИЗВЪРШЕНО от тогавашния изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.КОИ СА БАНКИТЕ КОИТО ГЪШИМ С ТЕЗИ НЕНОРМАЛНО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА?!КОИ БАНКИ СПАСЯВАМЕ ??ЩЕ НИ КАЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДОКОГА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ ЩЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЧАСТ ОТ ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА било то по случая с КТБ , било то пък с тези "АМЕРИКАНСКИ" централи , или пък сега с АФЕРАТА- ГИНКА. Не е ли това ОМРАЗЕН ДЪЛГ който ще досъсипе икономиката с ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ по заеми включени в цената на тока, който плащаме?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още