Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Агенцията по околна среда отказа дерогация на "Топлофикация София" за азотния окис

Решението може да означава, че столицата ще остане без парно за зимния сезон

Агенцията по околна среда отказа дерогация на "Топлофикация София" за азотния окис

Снимка: Bloomberg LP

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отказа исканата от "Топлофикация София" дерогация за спазването на нормите за емисиите азотен окис, съобщават от екологичното ведомство. В момента ИАОС преразглежда комплексното разрешително за дейността на оператора.

Решението на ИАОС е взето на 22 юли и се отнася и за четирите клона – ТЕЦ "София – Изток", ТЕЦ "София", Отоплителна централа (ОЦ) "Люлин" и ОЦ "Земляне". 

Още по темата

В началото на юли служебният екоминистър Асен Личев предупреди, че столицата може да остане без отопление през зимния сезон, ако "Топлофикация - София" не внесе очакваната от институциите документация. Това решение обаче може да се окаже критично за енергийната система, защото мрежата трудно би издържала многократно увеличеното потребление, ако София започне да се отоплява с електроенергия.

От МОСВ се аргументират, че има нови стандарти за допустимите емисии азотен окис, фини прахови частици и въглероден диоксид. Операторите на подобни мощности можеха да поискат отлагане на прилагането им, но срещу обещания за мерки за намаляване на замърсяването.

От 2018 г. страните членки на ЕС, включително и България, преразглеждат всички издадени комплексни разрешителни във връзка с привеждане на дейността на съществуващите големи горивни инсталации в съответствие с новите норми, посочват още от МОСВ.

От изпълнителната агенция коментират, че емисиите азотни оксиди от звената на "Топлофикация - София" са двойно над нормите. В същото време инвестиционните мерки, предвидени от оператора в т.нар. Преходен национален план, все още не са приключили, а някои дори не са започнали.

През 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община, припомнят от ИАОС. Според данните за 2020 г. превишенията за ФПЧ10 продължават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които допринасят за повишените нива на фините прахови частици и влошават качеството на атмосферния въздух в София.

Във връзка с решението на агенцията по закон МОСВ ще осъществява контрол чрез РИОСВ-София – РИОСВ следи оператора за изпълнението на условията в комплексното разрешително, включително и за предприемане на мерки по привеждане на дейността му в съответствие с нормите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
0
 
6
Dr.Bah до: grainis
преди 1 месец
Водород може да се получава по-евтино от сероводорода в Черно море.
1
 
0
 
5
преди 1 месец
Ще си издействат бунтове. Може би трябва истински да се поизчистят.
0
 
4
 
4
Един Българин до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
б0к-лу-ци махнете си т@-пия филтър.
0
 
4
 
3
Един Българин до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Завод за горене на *** - найлони и всякакви други подобни "чисти" вещества.Далаверата е двойна т.к. после ще се абонират за СофияМед или друг болница да се лекувате от последствията. Частните болници вече са "почерпили" навярно :).
0
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"През 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици" и ще продължи да бъде осъждана, т.к. другарката Фандъкова сключи договор за строеж на завод за горене на *** не къде да е , а именно в ТЕЦ София на 1,5км от площад св. Неделя. Да ни е честито на всички софиянци и най-вече на тези, които не дойдоха на протестите за този завод за 4 милиарда лева, чийто заем и правнуците ни ще връщат.

Още от Енергетика
Васко Начев: Светът е в състояние на "газова война"