Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Андрей Делчев: Сезонното поскъпване на горивата тази година го няма

Цената на петрола на световните пазари се стабилизира на ниво от около 50 долара за барел, посочи директорът на Българската петролна и газова асоциация

Андрей Делчев: Сезонното поскъпване на горивата тази година го няма

Снимка: Архив Ройтерс

Сезонното поскъпване на горивата през тази година го няма и причина за това е движението на цената на петрола на международните пазари, коментира Андрей Делчев, изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред БНТ. На световните пазари цената се стабилизира около нивото от 50 долара за барел, посочи още той.

Според Делчев ограниченията, които въведе ОПЕК, не са довели до скок на цените на петрола на международните пазари, тъй като предлагането е "огромно". Повечето държави, които добиват петрол, изпитват бюджетни ограничения, допълни още експертът.

Още по темата

Делчев очаква, че през следващите 2-3 месеца цената на петрола на международните пазари ще остане на нивото около 50 долара за барел, защото има фактори за намаление на цената, но и такива, които задържат нивото й.

Колебанията на цената на горивата на вътрешния пазар следват колебанията на световните пазари, каза още експертът. В последните няколко седмици става въпрос на промяна в рамките на 2-3% на средните цени на горивата у нас, тъй като 40% от цената на горивата у нас се формира от цената на петрола.

Относно контрабандата на горива в България, Делчев посочи, че нивото е високо и целият сектор е силно деформиран заради "сивия сектор" Той припомни, че доклад на Министерството на финансите е показал, че делът на сивата икономика в сектора на горивата е 30%.

"Това е гигантско за милионите тонове, които се предлагат ежегодно на територията на страната", каза още Делчев и допълни, че това е основният проблем на пазара на горива.

Той посочи още, че в момента се обсъжда пакет от мерки за борба със сивия сектор при горивата и увеличаване на контрола. "Трябва да се намери точният подход, защото в България често увеличеният контрол се отразява на "белите", на видимите фирми", каза той и допълни, че контролът трябва да бъде преместен към "стопанските дворове и строежи" и незаконните бензиностанции, от които се зарежда. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 3 години
сега би требало цените сезонно да паднат щот еврото е на 1.17, а петролеума е на 49тка, у тойо случай ако цените са съшите то начи наще са пеееераси и нит Путин нит майка му или Лукойл са виновни по случая .....
1
 
10
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
И какво? Трябва да сме благодарни, че въпреки срива на цената на петрола с над 20% и на долара с над 10%, тези наглеци не са ни увеличили цените сезонно?

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала