Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БНЕБ отчита рекорден обем на търговията в сегмент „Ден напред“ през юли

Близо 7 пъти повече електрическа енергия са търгувани на пазарния сегмент през миналия месец в сравнение със старта на „Ден напред“ през януари 2016 г.

БНЕБ отчита рекорден обем на търговията в сегмент „Ден напред“ през юли

Снимка: Pixabay

Близо 7 пъти повече електрическа енергия, или 1505 GWh, са търгувани на пазар „Ден напред“ през юли тази година в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

През петата година от функционирането си този сегмент се утвърждава като най-предпочитан от търговските участници и почти всеки месец отбелязва рекордни изтъргувани количества енергия. В сравнение с юли 2019 г. увеличението на търгуваните обеми е двойно, а спрямо юни 2020 г. – с 42%. 

Още по темата

„Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединяване на електроенергийните пазари в Европейския съюз (ЕС), така и на благоприятните законодателни промени през последните години, които съвкупно гарантираха прозрачност, равнопоставеност, недискриминация и сигурност за играчите на пазара на електрическа енергия“, посочва Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

След силния ръст на броя на регистрираните участници през първите три години на функциониране на пазара „Ден напред“, в момента активните участници са 81, изтъкват от БНЕБ. Броят им надвишава този в повечето държави в региона, което е една от предпоставките за постигане на справедливи референтни цени. В същото време се счита, че максималният брой на активните пазарни участници е почти достигнат, като се има предвид степента на либерализация и съществуващата законова рамка в страната ни.

Значението на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация. Постигнатите ценови нива на сегмента са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния пазар в България, посочват още от енергийната борса.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?