Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: Чрез интерконектора с Гърция България ще получава газ и от Израел

Газопроводът от Източното Средиземноморие разполага с планиран капацитет от 10 млрд. куб.м природен газ

Борисов: Чрез интерконектора с Гърция България ще получава газ и от Израел

Министър-председателят Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха проекта за газопровода „Ийст Мед“, който ще доставя газ от Израел за Европа и ще преминава през Кипър, Гърция и Италия, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. 

Още по темата

Борисов подчерта, че основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната и диверсификацията на източниците.

Той посочи, че чрез интерконектора Гърция-България страната ни може да получава доставки от „Ийст Мед“.

Източно-средиземноморският газопровод, известен като „Ийст Мед“, е предложен за изграждане за първи път през 2012 г. поради откритите огромни залежи на природен газ около крайбрежието на Израел и Кипър.

Този газопровод се разглежда като надеждна алтернатива за доставки на природен газ на вече установените газопроводи, по които минава руски и азербайджански газ, смята Никос Цафос от мозъчния тръст Center for Strategic and International Studies.

На 20 декември Кипър, Гърция и Израел се ангажираха публично с подписването на споразумение за изграждане на газопровода, един от най-дългите подводни газопроводи в света.

Очаква се „Ийст Мед“ да бъде с капацитет от 10 млрд. куб.м, като доставките ще са насочени към Европейския съюз през Гърция и Италия, използвайки вече изградената в тези страни инфраструктура.

Чрез този проект ЕС може допълнително да диверсифицира вноса на природен газ, редуцирайки енергийното влияние на Русия.

Прогнозира се този проект да покрие около 10-15% от енергийните нужди на блока за природен газ.

САЩ също подкрепят изграждането на „Ийст Мед“, тъй като виждат съюза между Израел, Гърция и Кипър като опора на демокрацията и стабилността в нестабилния район на Източното Средиземноморие, пише Езра Фрийдман от Global Risk Insights.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Чудесно! Сега да се намери инвеститор който да се съгласи да го изгради и да даде на други фирми да транспортират газ по него. Инвеститора ще иска да си върне парите с лихва и печалба. Съответно ще иска да сключи дългосрочни договори с транзитьорите. Те от своя страна ще искат подобни договори с клиентите за постоянни обеми и фиксирани цени.
Клиентите ще искат ниски цени и доставки само когато им трябва газ.
Дано стане ...

Още от Енергетика
„Овергаз Мрежи“: Клиентите ни са платили средно по 22 лв за газ през юни