Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Булатом: Поне две години и половина ще са нужни за започване строежа на „Белене“

Съществува възможност Европейският съюз да „притисне“ България да се откаже от изграждането на атомната централа, заяви председателят на Булатом Богомил Манчев

Булатом: Поне две години и половина ще са нужни за започване строежа на „Белене“

Снимка: АЕЦ „Козлодуй”

Най-рано след две години и половина може да започне строителството на АЕЦ „Белене“, заяви председателят на Български атомен форум (Булатом) Богомил Манчев в ефира на bTV. 

Още по темата

Той категорично заяви, че съществува възможност Европейският съюз (ЕС) да „притисне“ България да се откаже от строежа на „Белене“, но страната е способна да докаже правата си по изграждането на проекта.

Според Манчев основната причина за бавния процес по отношение на реализирането на проекта е политическият живот в страната, който „винаги е пречел на икономическото развитие".

Председателят на Булатом подчерта, че за започване на строежа на централата, техническият проект трябва да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

По думите на Манчев техническият проект трябва да се лицензира, като той е минал всичките необходими ревизии и е готов за подпис. „Създателят на проекта, т.е. руската страна, по искане на НЕК, която е собственик на проекта, е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в европейската общност и да напише кой е валиден и кой не е. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор , а не от европейския“, каза още Манчев.

Той добави, че ако им сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъде преработвани, значи този проект има проблем.

Ако няма, АЯР подписва лиценза и казва тези неща, които трябва да се поправят при изготвяне на работен проект - трябва да се случи по този график и се получава лиценз. Това не може да забави евентуалното започване на строителството, става ясно от думите на експерта.

Прогнозната цена от 9-10 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа ще си остане същата, изтъкна още Манчев. Той обясни, че проектът би могъл да се оскъпи от закупуването на ядрени мощности, каквито обаче ние вече имаме.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 1 година
богомил манчев е известен ядрен лобист , вероятно пряко е спечелил най-много от беляНЕ досега , за сметка на държавата ни ... също е известен любител на луксозни марки часовници и обича да носи демонстративно накичен като рапър по 1кг злато ... :))) ...беляНЕ никога няма да струва 9-10млрд. лева ... :))) ... тя още 2007 не е струвала толкова по проект ... и то без лихвите по заемите ... силно се надявам да "ни натиснат да не строим" подобно безумие в земетръсна зона ...за едно е прав , трябва да започнем съгласуване на нормативната уредба , например с канадския и американския ядрен регулатор , в частта му за малките модулни реактори , както правят румънците , чехите , поляците и пр. ... в БГ имаме достатъчно отработено ядрено гориво , което може да се ползва във въпросните SMR реактори десетки години . не ни трябва още един мегаломански проект трупащ тонове високорадиоактивни ядрени отпадъци ...

Още от Енергетика
Живков: Ядрената енергетика може да помогне за декарбонизацията на икономиката