IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“: БЕХ може да изкупи част или целия дълг на столичната „Топлофикация“

Газовото дружество предупреди, че ще спре подаването на газ заради дълг от 131 млн. лева

09:59 | 25.10.21 г. 10
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може днес да изкупи целия или част от дълга на „Топлофикация София" към „Булгаргаз“. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по БНТ.

Днес изтича крайният срок, даден на столична топлофикация да плати задължението си. Дружеството дължи 131 млн. лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

Според Павлов газовият доставчик е предложил „пожарен вариант“, за да се реши проблема с натрупаните задължения на „Топлофикация София“ за природен газ. Той припомни, че през декември миналата година дългът на дружеството също беше редуциран с над 55 млн. лева по този начин чрез цесия. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ изтъкна, че очаква да се намери решение на въпроса със столичната топлофикация, защото в противен случай са застрашени доставките на газ към всички останали потребители.

Според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на "Булгаргаз".

„Поведението на "Топлофикация София" застрашава доставките на газ за страната", заяви той.

Павлов посочи, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на „Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Той обясни, че другите топлофикации в страната обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

„На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в „Чирен" ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година“, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз".

Според него проблемите с доставките към стария континент се дължат на неправилно планиране и на конкурентния пазар в Азия, където природният газ се купува на по-високи цени. По думите на Николай Павлов въпреки поскъпването на синьото гориво в България, цената му е по-добра от цените в повечето европейски страни. 

Investor.bg припомня, че преди дни президентът Румен Радев и министри проведоха среща с участието на държавните енергийни дружества, държавния регулатор, работодатели, синдикати и местната власт по повод кризата в енергетиката, след която председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“.

Според него общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания. По време на срещата служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската „Топлофикация“ да бъдат обсъдени своевременно.

Общинският съветник Прошко Прошков от своя страна призова по БНР „Булгаргаз“ да не нагнетява напрежение.

„Топлофикация“ е незаменима част от енергийната система на София и на страната. Тя е част от критичната национална инфраструктура. Без „Топлофикация“ е невъзможно да съществува енергийната система на София“, каза той.

Прошков е на мнение, че не може да се спре подаването на газ от обществен доставчик, което би било саботаж срещу милион и половина граждани.

„Изпратени са писма и се надявам да получим отговор за срещи със съответните министерства, Министерски съвет, независимия регулатор, за да се промени методиката, да се намерят резервите, тъй като в момента дълговата спирала става бездна за „Топлофикация“, без да има никаква вина самото дружество“, коментира общинският съветник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Миналата година 55 млн...тази година 131 млн...Догодина ..... млн...И т.н и т.н . докато накрая цяла България без да усети ще и приложат някоя схема за да изплати дълговете на столичната топлофикация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Такааа...keep kicking the can down the road...Или както ние си го знаем, протакай до последно с истинските решения.Да живей решението на пожар.Догодина пак.. и така докато свят светува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 2 години
секо живо същество се бунтува, когато му искат такса спокойствие и дел о бизнесот - безвъзмездно. А най му става отвратително, когато боса на опг.то излезе от талавизора и каже: какъв съм милостив, разрашевам на булгаргаз да изкупи дългъ на топлофикациа, таз да не спира да рекетира и да дигне цените. Или викаш, ний на село, само кметот ни плаши, иначе сме изцело независими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
такса за общите части се плаща навсякъе в целият свят . само % е различен и варира според строителните норми в държавата и видът на строителството . ако искаш да си необвързан , си купуваш апартаменв блок несвързан с топлофикация , или къща още по-добре , и проблемът ти е разрешен . даже обикновенно при равни други условия е по-евтин ... не знам що се напъвате да живеете в блокове с парно и топла вода и искате да не плащате нищо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Тя вече се връща, спечели достатъчно, състоятелни хора са и тя и съпругът и(също българин). Англо-саксите ги научиха да печелят пари от пари, което лично на мен не ми е толкова приятно и не се гордея с това, но такъв е животът. Нямат намерение да работят в България, но мисля че ще им доскучее. Ще видим. PS Вчера говорих с нея и сподели че са на Златният бряг, северно от Бризбейн. Случайно стана дума, че са посетили грътцки ресторат и много харесали омарите им. Спомних си за теб и ми стана мъчно. Цял ден насилваш душата и съвестта си, за да припечелиш някоя копейка и за какво? Да напълниш доволно стомахчето си с кучешка радост, а другите да боцат омари, мажат хайвер и се поливат с шампанско. Но не се притеснявай в Австралия имало и турски ресторанти и няколко пъти тя си е поръчала кебапчета с туршия - според нея същите като в България, мил спомен. Така че и за теб може да се намери подходящо място. Не унивай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Щом е пратил щерка си на мaйната си, наречена Австралия, Стуенчу е зарибен от малък с демокрация. Ваксина за нея няма открита, няма открита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 2 години
И КОЙ ТЕ ЗАРАБИ С ТОЗИ МИТ?През далечната 1997-*** година, Иван Костовото правителство промени методиката. И парното от 30 лева стана 200 лева на месец. Тогава се започна: махане на радиоторите в бощите части, изключване от топлоподаването. Загубите на абонати бяха толкова големи, че измислиха такса за общи части. Ако имаш топломер и ползваш - плащаш 100 кинта на месец, ако си махне сички радиатори - 50! НЕ ПОЛЗВАШ И ПЛАЩАШ!?!!!! Парното е така скъпо и е проблем, ЩОТО ЧИЧКОВЦИТЕ ТАМ, ПО ВЪРХОВЕТЕ НА АДМИНИСТРАЦИОНЪТ, НОГО СЛУШКАТ, НОГО ПАПКАТ И НОГО КРАДЪТ. Топлофикация изгори със 70 милиона в КТБ. Предцтавяш ли си, че са и алчнопрости на сичкото отгоре. Само ни мъчът. АЗ ВИКАМ: ФАЛИТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ АД: НЕЗАБАВНО! аМА НЕМА ГО ДОПУСНАТ, ЩОТО ИМ Е инструмент за мъчения и инквизиция над жителите. И само се оправдават. Ама най-ефтино отопление, ама ний най-красиви, ама скок на ценита на газът. Даже пускат митове ,че провинцията плащала парното на софиянци. неколко човека са си направили пирамида и си цоцът. че и пускат димна завеса. най-добре е това да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Защото, докато има телета ше има и касапи! Иначе преди време попитах столичани, да не би да са държанки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
todor6104
преди 2 години
Да се дадат помощи на бедните и всеки да си плаща топлото колкото струва. Така се изкривява пазара и се ползва неефективно енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
todor6104
преди 2 години
Защо трябва да се вземат данъци от провинцията, където средната заплата е 1000лв. и да се плати парното на Софиянци, където средната заплата е над 2000лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още