Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“: БЕХ може да изкупи част или целия дълг на столичната „Топлофикация“

Газовото дружество предупреди, че ще спре подаването на газ заради дълг от 131 млн. лева

„Булгаргаз“: БЕХ може да изкупи част или целия дълг на столичната „Топлофикация“

Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) може днес да изкупи целия или част от дълга на „Топлофикация София" към „Булгаргаз“. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по БНТ.

Още по темата

Днес изтича крайният срок, даден на столична топлофикация да плати задължението си. Дружеството дължи 131 млн. лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

Според Павлов газовият доставчик е предложил „пожарен вариант“, за да се реши проблема с натрупаните задължения на „Топлофикация София“ за природен газ. Той припомни, че през декември миналата година дългът на дружеството също беше редуциран с над 55 млн. лева по този начин чрез цесия. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ изтъкна, че очаква да се намери решение на въпроса със столичната топлофикация, защото в противен случай са застрашени доставките на газ към всички останали потребители.

Според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на "Булгаргаз".

„Поведението на "Топлофикация София" застрашава доставките на газ за страната", заяви той.

Павлов посочи, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на „Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Той обясни, че другите топлофикации в страната обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

„На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в „Чирен" ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година“, съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз".

Според него проблемите с доставките към стария континент се дължат на неправилно планиране и на конкурентния пазар в Азия, където природният газ се купува на по-високи цени. По думите на Николай Павлов въпреки поскъпването на синьото гориво в България, цената му е по-добра от цените в повечето европейски страни. 

Investor.bg припомня, че преди дни президентът Румен Радев и министри проведоха среща с участието на държавните енергийни дружества, държавния регулатор, работодатели, синдикати и местната власт по повод кризата в енергетиката, след която председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“.

Според него общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания. По време на срещата служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската „Топлофикация“ да бъдат обсъдени своевременно.

Общинският съветник Прошко Прошков от своя страна призова по БНР „Булгаргаз“ да не нагнетява напрежение.

„Топлофикация“ е незаменима част от енергийната система на София и на страната. Тя е част от критичната национална инфраструктура. Без „Топлофикация“ е невъзможно да съществува енергийната система на София“, каза той.

Прошков е на мнение, че не може да се спре подаването на газ от обществен доставчик, което би било саботаж срещу милион и половина граждани.

„Изпратени са писма и се надявам да получим отговор за срещи със съответните министерства, Министерски съвет, независимия регулатор, за да се промени методиката, да се намерят резервите, тъй като в момента дълговата спирала става бездна за „Топлофикация“, без да има никаква вина самото дружество“, коментира общинският съветник.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
преди 1 месец
Миналата година 55 млн...тази година 131 млн...Догодина ..... млн...И т.н и т.н . докато накрая цяла България без да усети ще и приложат някоя схема за да изплати дълговете на столичната топлофикация.
0
 
2
 
9
преди 1 месец
Такааа...keep kicking the can down the road...Или както ние си го знаем, протакай до последно с истинските решения.Да живей решението на пожар.Догодина пак.. и така докато свят светува...
1
 
1
 
8
scott до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
секо живо същество се бунтува, когато му искат такса спокойствие и дел о бизнесот - безвъзмездно. А най му става отвратително, когато боса на опг.то излезе от талавизора и каже: какъв съм милостив, разрашевам на булгаргаз да изкупи дългъ на топлофикациа, таз да не спира да рекетира и да дигне цените. Или викаш, ний на село, само кметот ни плаши, иначе сме изцело независими.
3
 
0
 
7
zelka007 до: scott
преди 1 месец
такса за общите части се плаща навсякъе в целият свят . само % е различен и варира според строителните норми в държавата и видът на строителството . ако искаш да си необвързан , си купуваш апартаменв блок несвързан с топлофикация , или къща още по-добре , и проблемът ти е разрешен . даже обикновенно при равни други условия е по-евтин ... не знам що се напъвате да живеете в блокове с парно и топла вода и искате да не плащате нищо ... ?!
1
 
3
 
6
Стоян Петров до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тя вече се връща, спечели достатъчно, състоятелни хора са и тя и съпругът и(също българин). Англо-саксите ги научиха да печелят пари от пари, което лично на мен не ми е толкова приятно и не се гордея с това, но такъв е животът. Нямат намерение да работят в България, но мисля че ще им доскучее. Ще видим. PS Вчера говорих с нея и сподели че са на Златният бряг, северно от Бризбейн. Случайно стана дума, че са посетили грътцки ресторат и много харесали омарите им. Спомних си за теб и ми стана мъчно. Цял ден насилваш душата и съвестта си, за да припечелиш някоя копейка и за какво? Да напълниш доволно стомахчето си с кучешка радост, а другите да боцат омари, мажат хайвер и се поливат с шампанско. Но не се притеснявай в Австралия имало и турски ресторанти и няколко пъти тя си е поръчала кебапчета с туршия - според нея същите като в България, мил спомен. Така че и за теб може да се намери подходящо място. Не унивай.

Още от Енергетика
Нова енергийна група с мащабни проекти за соларен парк в Тенево и за водород