IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с над 36% от 1 октомври

Заявките на клиентите на "Булгаргаз" са обезпечени, гарантира директорът на компанията

14:50 | 01.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ от 1 октомври се повишава с 36,2% до 94,54 лева за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано днес на борсите в Европа природният газ достигна нов рекорд от 100 евро на мегаватчас.

Решението на енергийния регулатор беше взето по време на закрито заседание, след като от "Булгаргаз" внесоха своето актуализирано предложение.

Заявките на клиентите на газовата компания са обезпечени, гарантира пък директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на брифинг пред журналисти. Той посочи, че в момента цената на природния газ в Европа достига рекордно високи нива заради съживяването на европейската икономика след пандемията от коронавируса и полупразните газови хранилища, както и заради недостига на доставките на природен газ.

Основните доставчици на европейските клиенти доставят до ангажиментите в договорите, а покриващите пиковете доставки на втечнен газ в момента се насочват към по-високите цени в Азия.

Павлов анонсира, че от 1 октомври "Булгаргаз" е договорила по-голям прекъсваем капацитет през съществуващата връзка с Гърция за доставки на газ от Азербайджан. Той не се ангажира дали това ще донесе по-ограничено повишение на цената на газа от 1 ноември.

Има опасения, че количествата в газохранилищата в Европа няма да покрият пика на търсенето в зимните месеци, допълни още Павлов.

Усилията на "Булгаргаз" в момента са насочени освен към осигуряване на добра цена, и на сигурност и непрекъсваемост на доставките. Към момента се изпълняват всички доставки към клиентите на компанията, включително и за компании, чиито доставчици отказват да изпълнят задълженията си.

Ценообразуването по всички договори за доставка на газ се извършва по определени формули и цената подлежи на промяна през определени периоди, каза още Павлов. Компонентите в цената на "Газпром" се определят от движението на цените на газовите пазари и от движението на цените на алтернативните горива мазут и газьол. В договора с Азербайджан формулата е обвързана само с движението на петролните пазари.

От началото на годината обаче и цената на петрола се увеличава с 60% до около 80 долара за барел. Това означава, че и цената на газа от Азербайджан ще расте, стана ясно от думите на Павлов.

Според директора на "Булгаргаз", ако България получаваше цялото договорено количество азербайджански газ, тоест ако IGB беше завършена, цената на газа би била по-ниска, но не се ангажира с точни цифри.

В момента внасяме максимално възможните количества азербайджански газ, но количествата са конфиденциални. България договори доставката на газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра газ годишно. Това се равнява на приблизително 1/3 от потреблението в страната.

Входната точка в договорите с Азербайджан е Комотини, но заради забавянето на IGB тя е временно променена на Сидирокастро. Там обаче капацитет е прекъсваем, което дава несигурност на доставките. При спиране да доставката "Булгаргаз" трябва незабавно да открие допълнителни количества, а пазарът у нас не е толкова обезпечен с газ. При такива случаи компанията търси свободни количества газ в Гърция или Румъния, а разликата между договорената и доставната цена остава за сметка на "Булгаргаз", обясни още Павлов.

По негови думи това вече се е случвало в периода февруари - март 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
yom
преди 2 години
Постави началото. Вярвам, че и един корен домати не можеш да отгледаш, но от бързорастящ бамбук разбираш много, че и метан ще правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Енергията от биомаса и биометана скоро ще бъдат забранени в ЕС. Потърси си друг фаворит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Колко пъти да повтарям, че БИОМАСАТА и БИОМЕТАНЪТ - https://biogas.alle.bg от Бързорастящ (1м/ден) БАМБУК - https://bamboo-biomass.alle.bg са БЕЗ ПАРИ ? Също така Зеленият БиоВодород - получен чрез Стийм-Реформнг на БиоМетан , БиоДизелът и ИФО-Аерозолът - https://biodizel.alle.bg , произведени от бързорастящи (60 дни) ИНЖЕНЕРНИ ФЪСТЪЦИ -- отглеждани Оранжерийно, във Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg ? Всичко това 100% Карбон-Неутрално ? Давайте по Долар на Кубик като последни едеоти . Проблемът е , че икономиката няма да издържи и ще се СРИНЕ , благодарение некадърието и твърдоглавието на шепа управляващи тъпоглавци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 2 години
Хайде спекуланти, идвайте. Купувайте тук на евтения, 95лв., продавайте на $100 газа и печелете. Тя държавата ще покрива разликата с парите от данъците ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още