Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз" очаква с 14% по-ниска цена от 1 февруари

Газовата компания е под прицел, след като поиска с 30% по-висока цена на суровината от 1 януари

"Булгаргаз" очаква с 14% по-ниска цена от 1 февруари

Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" е подал заявление за цената на газа от 1 февруари с 14% по-ниско спрямо цената от 1 януари, става ясно от доклад на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това искане е внесено в енергийния регулатор на 11 януари и отразява ситуацията на газовите пазари в Европа в този момент.

На базата на изчисленията газовото дружество, в ролята си на обществен доставчик, е поискало КЕВР да утвърди цена от 114,31 лева за мегаватчас за крайните клиенти и топлофикационните дружества.

Това искане ще бъде разгледано по време на открито заседание на комисията, насрочено за 26 януари.

Още по темата

Темата за цената на газа стана особено чувствителна, след като на 1 януари по искане на "Булгаргаз" КЕВР одобри увеличение от 30 на сто. Това беше възприето като "опит за саботаж" от новия премиер Кирил Петков, а министърът на енергетиката Александър Николов коментира, че при определянето на тази цена от КЕВР не са изпълнили своите задължения, възложени им по закон.

Междувременно в Народното събрание текат две паралелни процедури - за промяна в Закона за енергетиката, която касае състава на КЕВР и квалификациите на членовете и председателя на регулатора, както и за избор на нов председател и един член на КЕВР, като не е съвсем ясно по кои законови изисквания ще бъде направен този избор.

От своя страна "Булгаргаз" се проверява от специалните служби във връзка с подозрения, че изнася евтиния газ от "Чирен" в чужбина. От компанията на няколко пъти заявиха, че нямат лиценз за търговия в други държави и стриктно изпълняват наредбите за ценообразуването, тоест на потребителите първо да бъдат предложени най-евтините количества газ, а недостигът се допълва с газа, идващ от "Газпром Експорт". Остатъци се предлагат на дневна база на двете газови борси у нас.

Ценовото заявление от началото на месеца е до голяма степен прогнозно. Окончателното предложение за цената на газа от началото на следващия месец ще бъде внесено в КЕВР на 1 февруари, а малко по-късно след закрито заседание регулаторът ще обяви и своето решение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" ще осигурява до 30% от електроенергията за бита от 1 юли