IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" отчита увеличено потребление за химическата индустрия и енергетиката

Дружеството отчита 200% годишен спад на печалбата през първото тримесечие

16:47 | 05.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Клиентите на „Булгаргаз“ увеличават потреблението си през първото тримесечие на годината. Най-силен ръст на консумацията е отчетен в отраслите „Енергетика“ и „Химическа индустрия“, както и при газовите разпределителни дружества.

Студеното време е увеличило търсенето на услугите на топлофикационните дружества, което увеличава потреблението на газ от сектора с 16,6% на годишна база.

Това е записано във финансовия отчет на „Булгаргаз“ за първите три месеца на годината, публикуван на сайта на Министерството на финансите съгласно изискванията на законодателството.

През първите три месеца на годината доставките за дружеството са 887 млн. куб. метра, което е със 17,6% повече спрямо същия период на миналата година. Реализирани на пазара са 1,09 млрд. куб. метра, което е увеличение от 14,2%.

От статистиката на дружеството се вижда, че почти 38% от продадените количества природен газ са за компаниите от енергийния сектор, което е общо 415 млн. куб. метра през януари-март 2017 г. Компаниите от химическата индустрия са потребили 330 млн. куб. метра газ, което е дял от 30% от общите доставки на газовото дружество.

Увеличението на потреблението от сектор „Енергетика“ се дължи основно на по-студеното време и увеличеното търсене на топлинна и електроенергия.

Като цяло „Булгаргаз“ завършва първото тримесечие с 200% спад на печалбата. Финансовият резултат е отрицателен в размер на 29,2 млн. лева спрямо печалба от 29,3 млн. лева година по-рано. Това се дължи на намалените приходи, които са с 15% по-малко и възлизат на 332 млн. лева.

Разходите се увеличават леко – с 1,75% до почти 357 млн. лева. Наличните средства намаляват с 36,3% до 91,7 млн. лева спрямо 144 млн. лева.

Основните приходи на компанията – 98%, са от продажбата на газ.

Един от най-големите длъжници на „Булгаргаз“ си остава „Топлофикация – София“. Към 31 март текущите вземания, включително и за доставен, но неплатен газ на столичното дружество, възлизат на 77,5 млн. лева от общо 123 млн. лева по това перо.

През периода обаче има увеличение на събираемостта на вземанията и погасяване на текущи и просрочени задължения, което увеличава коефициента на финансовата автономност на компанията. 

В своя отчет "Булгаргаз" не посочва като рискове за дейността си резултати от антимонополни дела на ЕК - по жалба на "Овергаз" или по делото срещу "Газпром". Рискове обаче крият регулаторните решения на Комисията за енергийно и водно регилуране (КЕВР), валутните рискове (защото компанията купува в долари и реализира продажби в левове), както и рискове, свързани със задълженията към компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още