Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" ще търси изчезналата пътна карта за развитието на газовата мрежа

Документът се издирва от седмици от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров

"Булгартрансгаз" ще търси изчезналата пътна карта за развитието на газовата мрежа

Теменужка Петкова и Алексей Милер подписват меморандум през 2017 година. Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Комисията по енергетика и климат задължи "Булгартрансгаз" да представи в Народното събрание копие от меморандума за пътната карта за развитието на газопреносната мрежа. Документът се издирва от седмици от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.

Първоначално той предложи парламентарната комисия да поиска копие от Руската федерация, но останалите му колеги в комисията се противопоставиха на това искане. Това ще бъде недобър дипломатически сигнал, особено "спрямо държавата, към която го изпращаме", коментира Жечо Станков (ГЕРБ - СДС).

Станков беше зам.-министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ, но не коментира къде може да се намира търсената пътна карта.

През 2017 година ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха по време на Петербургския икономически форум документ, който касае развитието на българската газопреносна мрежа.

Документът беше изискан от Мартин Димитров от служебния министър Андрей Живков, но се оказа, че никъде в Министерството на енергетиката тази пътна карта не може да бъде намерена.

Димитров е категоричен, че този документ трябва да стане публичен, за да се види дали България не е поела някакви ангажименти към Русия относно развитието на газопреносната мрежа.

Сега в парламентарната комисия очакват "Булгартрансгаз" да предостави документа в рамките на две седмици. Депутатите задължиха ръководството на компанията да направи всичко възможно, включително и да поиска копието от "Газпром".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Кирил Петков: Eнергетиката се използва за злепоставяне на правителството