Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България прави стъпка напред към членство в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

Министерски съвет ще предложи на парламента да ратифицира устава на АЯЕ, което е задължително условие за приемането на България в рамките на организацията

България прави стъпка напред към членство в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира устава на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщават от Министерски съвет.

Ратифицирането представлява задължително условие за членството на България в АЯЕ. В момента страната ни е започнала процедура по присъединяване към организацията, като се очаква процесът да приключи до края на тази година. 

Още по темата

Чрез ратификацията България изразява съгласие и обвързаност с условията на АЯЕ и може да стане неин член от 1 януари 2021 г.

През лятото енергийният министър Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с генералния директор на АЯЕ Уилям Магууд. Двамата обсъдиха и проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ. Проектът има за цел да обедини страните от региона на Централна и Източна Европа, заинтересовани от развитието на ядрената енергия за мирни цели.

Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата - анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. България проявява интерес за участие в последните три от тях, информира Петкова.

Страната ни получи одобрението от ОИСР и всички страни членки на АЯЕ на 17 юли.

АЯЕ е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище в Париж. Тя има за цел да подпомага сътрудничеството между страните членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (САЩ, Франция, Република Корея), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
НЕК надхвърли целта за енергийни спестявания през 2017-2019 г.