Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Д. Добрев: По-добре е намалението в цената на газа да бъде приспаднато от бъдещи сметки

300 млн. лв. са в годишен аспект средствата, които се спестяват от потребителите, твърди бившият енергиен министър

Д. Добрев: По-добре е намалението в цената на газа да бъде приспаднато от бъдещи сметки

Снимка: БГНЕС

Възможно е връщане на парите на потребителите, след намалената цена на газа, но няма смисъл. Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев. Според него по-ефективно е те да бъдат приспаднати от следващата сметка.

За да има по-голяма прозрачност за хората е най-добре регулаторът да задължи всички тези дружества в техните фактури за следващия месец или следващия отоплителен сезон да има един ред, в който да пише "заради намаление на цената с 40% в еди кой си период, намаляваме цената с Х лева", каза Добрев.

300 млн. лв. са в годишен аспект средствата, които се спестяват от потребителите. Това е огромен успех, добави той. 

Още по темата

„Трябва да отбележим, че "Булгаргаз" води преговори от август месец миналата година и всъщност през тези месеци се постигна намалението на цената. Логиката руската страна да е съгласна на намаление е от една страна наистина делото с Европейската комисия, която принуди "Газпром" да стартира преговори с всички държави, които са засегнати, които в голяма степен са зависими от руския газ. От друга страна, много ниската цена на спот пазара. Втори много силен аргумент е това, че руската страна ще изгуби пазарния си дял, ако не намали цените, защото преди намалението спотовият (моментният) пазар, който е на втечнен газ по-скоро, а не толкова на тръбен газ, който пристига по тръби, беше много по-евтин, отколкото този, който ние получавахме от Русия. Включително се наблюдаваше в България едно активизиране на борсата за газ и много от клиентите започнаха да купуват все по-големи количества от борсата на газ", обясни Делян Добрев.

По думите му не може да се твърди, че това е подарък за България, а по-скоро много добра работа от страна на "Булгаргаз" и на премиера Борисов. Добрев посочи и че не разбира защо има паника какво следва оттук нататък.
„Не разбирам защо се твърди, че трябва да има промяна в закона. Явно хората, които го твъдят, не познават изобщо Закона за енергетиката, защото там има съществуващи механизми и те се ползват последните 20 години. Затова, че когато падне цената, както е в случая, в Закона за енергетиката и по разпоредбите на КЕВР се нарича "надвзет приход", т.е. тези дружества получават повече. Например "Топлофикация-София". В този случай законът казва, че в следващия регулаторен период регулаторът ще отчете тези извънредно взети пари от "Топлофикация-София" и ще ги намали от сметките занапред. Говори се за 150 млн. - това са към края на февруари. Към края на март или към началото на април, когато ще е новата цена, тези средства ще станат 200 млн. От тези 200 млн. "Топлофикация-София" е 1/3, т.е. на нея ще се върнат около 60 млн. На останалите топлофикации и газоразпределителни дружества ще са още 40 млн. Тези пари и дълговете на "Топлофикация" нямат нищо общо“, каза Делян Добрев пред Националната телевизия.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
КЕВР: Цената на парното ще намалее с 14% за предстоящия сезон