IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат облекчения за обезпеченията при доставки на горива

Банковата гаранция за обезпечение на доставките на горива трябва да бъде за срок от месец, а не година

18:20 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Облекчени условия по отношение на събирането на обезпечения при доставката на течни горива, предлагат депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов с промени в Закона за данък добавена стойност (ЗДДС).

Обезпеченията бяха въведени през това лято и предвиждат търговците на горива, които не са лицензирани складодържатели, да обезпечават дейността си пред Националната агенция по приходите (НАП) при извършване на облагаеми доставки на говира на стойност над 25 хил. лева.

Сега депутатите предлагат тази граница да бъде увеличена до 50 хил. лева. В допълнение банковата гаранция за обезпеченията трябва да бъде за срок от един месец, а не от една година, както предвиждат приетите през юли промени.

Целта на поправката в законодателството от лятото беше да бъдат ограничени кражбите на ДДС при търговия с горива. През 2015 година измамите с данъка при търговията с горива се оценяват на 109 млн. лева. 

Мартин Димитров и Петър Славов обаче обясняват в своите мотиви към проекта за новата промяна, че търговците трябва да предоставят свръх обезпечение. Нещо повече - задължените лица от една страна ще внасят дължимия ДДС, а от друга - за период от една година ще бъдат блокирани и оборотни средства.

По този начин от пазара ще бъдат изхвърлени по-малките търговци на горива. Самата НАП признава, че засегнати от текстовете са над 100 малки компании в този сектор.

Двамата депутати са публикували и предварителна оценка за предлаганите от тях промени в ЗДДС. Според тях влиянието ще бъде положително, защото ще насърчи конкуренцията на пазара на горива, което ще доведе и до по-ниски цени за потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още