Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия

Скоро въглеродът ще бъде новата валут, каза изпълнителният директор на CWP Europe

Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страната ни винаги е била износител на електроенергия. Имаме добър потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия, тъй като можем да интегрираме огромно количество вятър и слънце, така че да се превърнем в енергиен център на Балканите. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Енчев, изпълнителен директор на CWP Europe. 

Още по темата

"Скоро въглеродът ще бъде новата валута. С използването на ВЕИ бихме имали евтин ток. След като декарбонизираме енергийната система, ще привлечем международни компании, които биха искали да инвестират в България", каза гостът. 

Водещата компания за развитие на енергийни източници CWP и един от най-големите независими търговци на енергия в света Mercuria искат да инвестират над 1 млрд. лв. в нови ВЕИ проекти у нас. CWP Europe вече работи по развитието на 2 гигавата ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща стойност 1,9 милиарда евро, като има амбиции да разшири дейността си с проекти за енергиен преход в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

"Югоизточна Европа е въглеродно най-интезивният регион в Европа. Тук все още доминират въглищата. В контекста на европейската политика за декарбонизация и въглеродните цени на емисиите електроенергията ще стане по-скъпа", каза Енчев.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
1
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Евлоги, 100% съм съгласен. Но който си е к.ре.тен, няма как да те разбере.
1
 
2
 
5
evlogi до: redcretin
преди 1 месец
Що се отнася за офшорните пък, засега забрави, в Черно море липсват край бреговете подобни обширни плитки зони,каквито има из северните морета и които позволяват там да се изграждат огромни такива вятърни паркове.
1
 
3
 
4
evlogi до: redcretin
преди 1 месец
Аве мозък, покажи ми един лесно достъпен незалесен хребет в България?Имаше един край Казанлък до Бузлуджа, и той вече си е използван, там се въртят 29 парчета по 2.5 мвт всяко, между другото не особено ефективно поради тежките зимни условия по българските хребети..Което води до това,че въпросните 29 парчета половината зима дремят обледени и неизползваеми точно когато вятърът е най-добър.
1
 
5
 
3
redcretin до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аве мозъци, в Гърция по гребетите има перки - в БГ няма, що тъй :)А и офшорни перки могат да се слагат бол, ама пак ще е бизнес за дупетати и измамници - както и бяха соларите досега.
1
 
4
 
2
evlogi до: ivanrog
преди 1 месец
Абе да речем за слънце горе долу може да се говори, макар че наистина условията са в най-добрия случай средни,но за вятърната си абсолютно прав.България е страна с ниски средни скорости на вятъра, единствено сносен район е както казваш около Каварна и Шабла, но там вече има доста, и освен това попада в миграционните пътища на птиците и дори и със сега инсталираните там машини има проблеми.

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово