IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две компании държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас

В последните години има динамика на пазара на горива по отношение на дялове на участниците, според Агенция "Митници"

17:08 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две компании държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас. Тази информация получиха от Агенция "Митници" депутатите от временната анкетна комисия, която проверява съмненията за картел на пазара за горива у нас.

Заседанието на комисията беше закрито предвид чувствителната данъчна информация, която съдържа докладът на Агенцията.

Председателят на комисията Валентин Николов (ГЕРБ) поясни пред журналисти след края на заседанието, че народните представители са получили много информация от Агенцията, която тепърва трябва да се анализира, за да се прецени дали това господстващо положение оказва влияние върху цената на горивата. 

"Основното, което искахме да научим, беше на всеки 100 литра гориво колко са произведени в България и продадени и колко са влезли от чужбина", каза от своя страна депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. Според него така може да се направи заключение дали цените са високи заради производствените разходи у нас.

От данните на Агенция "Митници" става ясно, че 60% от продадените горива у нас са местно производство. "Оказа се, че в България всеки може да внесе гориво и да го продава. Това не е лошо, цените са едни и същи", допълни още той.

Според Димитров това означава, че няма непреодолим проблем.

Зам.-директорът на Агенция "Митници" Борислав Борисов разясни още, че през последните години има динамика на пазара за горива в страната. Той отказа да даде повече подробности, но обясни, че "първите пет компании намаляват относителния си дял и той се замества от други, които са с по-малки обеми".

"Има компании, не една и две, които са си извоювали доста голям дял в производството и търговията с тази категория продукти", заяви още той.

Какъв дял от пазара държат те обаче е защитена информация, заяви Борисов.

От Агенция "Митници" коментираха още, че опитите за акцизни измами с горивата са ежедневие и са от най-различен характер.

Временната комисия очаква информация и от други институции, както и срещи с пазарните участници. Целта на депутатите е не да разследват случващото се на пазара за горива, а да изготвят законодателни промени, чрез които да бъде избегнато изкривяването на пазара, припомни още Николов.

Според него са нужни 3-4 заседания на депутатите, за да бъдат изготвени предложенията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Заседанието на комисията беше закрито предвид чувствителната данъчна информация, която съдържа докладът на Агенцията.----------------------------абе три пъти пиша коментар, все псувни излизат .... колко да е чувствителна, знем че лукойл са пак на загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още