IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фактурите на "Топлофикация София“ са с 60% по-високи спрямо миналия март

Омбудсманът Мая Манолова обсъди казуса с директора на дружеството след множество сигнали на граждани

17:37 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фактурите на клиентите на „Топлофикация София“ през март са със средно 60% по-високи на годишна база, сочат данни на дружеството, представени пред омбудсмана Мая Манолова. По-рано днес тя се срещна с изпълнителния директор на общинското дружество Сашо Чакалски, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Причината за по-високите сметки са разпоредби в Наредбата за топлоснабдяването и одобреното повишение на цената на топлинната услуга от април 2017 година (заедно с поскъпването на природния газ - б.ред.), обясняват от „Топлофикация София“.

Според Манолова с високите прогнозни сметки гражданите на София осигуряват безлихвен заем за топлофикацията – изравнителните сметки ще бъдат изчислени чак през юли, а надвзетите суми ще бъдат изплатени най-рано през август.

От пресцентъра на омбудсмана уточняват, че в институцията са получени много жалби от високите сметки за парното в София през миналия месец. В тази връзка Манолова призова дружеството да сигнализира за проблемите в нормативната база и да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите.

„Доброто управление означава своеобразно да се реагира на несправедливите практики“, заявяват от институцията.

Мая Манолова е изпратила и писмо до Министерството на енергетиката, свързано с отмяната на методиката за дяловото разпределение на топлинната енергия в сградите, която беше отменена от съда през миналата седмица. В него тя препоръчва широка обществена дискусия  за промяна в нормативната база, за да бъдат защитени правата и интересите на потребителите.

Пред журналисти Теменужка Петкова вече коментира, че в енергийното министерство първо ще се запознаят с мотивите за решението и след това ще бъдат дискутирани варианти за промяна. Това трябва да стане до началото на новия отоплителен сезон, надява се още енергийният министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още