Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Газът поскъпва с малко над 25% от 1 април

Газовите пазари в Европа са много динамични и в последните дни цената на суровината върви нагоре на фона на искането на Русия за плащане в рубли

Газът поскъпва с малко над 25% от 1 април

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ от 1 април се повишава с 25,3% до 142,59 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината за този ръст е поскъпването на суровината на европейските газови пазари.

При определяне на цената на газа е взето предвид случващото се на петролните пазари, което е част от методиката за ценообразуване на газа от Азербайджан, както и средномесечния курс на еврото спрямо долара. В договора на България за доставка на газ от "Газпром" предвидените плащания са в долари.

Още по темата

Волатилността на търговията с газ в последните седмици е голяма. На 30 март по време на откритото заседание на регулатора беше изчислено, че ако цената трябва да бъде определена в този ден, то повишението спрямо март би било в рамките на около 13%. Но само в рамките на този ден газът поскъпна с 15% на фона на споровете дали ЕС ще приеме искането на Русия да плаща за газа в рубли.

Именно заради пазарната нестабилност от регулатора ще предложат промени в наредбата за ценообразуването на газа, с която да бъде намалено времето между внасянето на първите прогнози (до 10-то число на предходния месец) и обявяването на цената (на 1-во число на месеца, за който се отнася цената). Пазарът е динамичен и се създават нереални очаквания сред бизнеса и бита, коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

В началото на март, когато беше внесена първата прогноза за цената през април, от "Булгаргаз" изчислиха, че суровината ще трябва да поскъпне с почти 60% до 179,36 лева за мегаватчас.

От КЕВР отбелязват, че поради края на отоплителния сезон този ръст на цената на природния газ няма да се отрази толкова сериозно върху битовите потребители.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 месеца
Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове. Държавната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители. Водещата причина за тези процеси се запазва. Който осъзнава причината за предишното голямо увеличение на цени на енергоносители - реално знае и водещата причина за сегашното увеличение на цени на енергоносители. Днес мнозина пренебрегват истината за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители, ала са активни с неправилни коментари за причини за сегашното увеличение на цени. Прекратяването на водещата причина за сегашната инфлация е изяснен за решаване национален проблем. Водещата причина за сегашната инфлация се премахва с прекратяване на държавната финансова грешка.
4
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Цената на природния газ от 1 април се повишава с 25,3% до 142,59 лева При определяне на цената на газа е взето предвид случващото се на петролните пазари, което е част от методиката за ценообразуване на газа от Азербайджан"Що така стана с тоя Азербайджаннали бяха арабии и аркадаши,?След ден два ще вземем предвид и щатското ценообразуване и цената ще се увеличи с малко ,над 2500.3 %
4
 
5
 
1
преди 2 месеца
Схемата за плащане с рубли, която предлага Русия при продажбата на природен газ.Основни моменти:1. Цялата схема се реализира в полето на руската юрисдикция.2. Невъзможност парите да напускат РФ и да бъдат замразявани в резултат на "адски санкции".Реално Путин предлага на ЕС да си "спаси лицето" и да продължи да плаща в евро или долари. Газпром в тази схема ще получава рубли за своята стока. Естествено, цената на 1 долар няма да е 200 рубли както спомена Джо Байдън.Различните версии за случилото се зависят от различните интерпретации на събитието, но в дългосрочен план ще се появят газорубла, нефторубла, житорубла и други, които ще бъдат ОБЕЗПЕЧЕНИ от природните ресурси на Русия. От 1971 г. е отменен "златният стандарт". В Таджикистан уличните дилъри вече не купуват долари...

Още от Енергетика
Ал. Николов: В бъдеще токът все по-често ще се произвежда там, където се консумира