Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Явор Куюмджиев: България може да си осигури ток в бъдеще само чрез АЕЦ "Белене"

През последните десет години цената на парното се използва като социален инструмент, коментира бившият заместник - министър на енергетиката

Явор Куюмджиев: България може да си осигури ток в бъдеще само чрез АЕЦ "Белене"

Снимка: Pixabay

На теория въглищните централи нямат бъдеще, а е важно да се фокусираме върху бъдещето в средносрочен план. След няколко години те ще са толкова неефективни заради зелените емисии, че ще трябва да затворят или да се инвестират в тях колосални пари за привеждането им в екологично съответствие. Това прогнозира каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Явор Куюмджиев, бивш заместник - министър на енергетиката.

Още по темата

"За нас като държава е важно да си осигурим електричеството след няколко години. Това може да стане само чрез ускореното и реално изграждане на АЕЦ „Белене“, смята той.

Куюмджиев смята, че ще има увеличение спрямо сегашната цена на парното и намаление спрямо миналогодишните цени за същия период.

"Стана недоразумение, защото КЕВР не обясни правилно какво прави и за мен остава загадка защо точно в този момент трябваше да обявяват прогноза цена за цялата година, а не се придържаха към установената практика да определят ценните за по-къс период от време. По този начин ще могат да реагират адекватно на доста динамично развиващата се цена на природния газ, която е основна за определянето на цената на парното", посочи бившият заместник - министър на енергетиката.

Според него през последните десет години цената на парното се използва като социален инструмент.

"От икономическа гледна точка това води до ситуацията, че Топлофикация „София“ е в оперативен фалит от много време", посочи Куюмджиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 3 месеца
България отчаяно се нуждае от енергийни мощности на атомна централа ,за да осигури енергийната си независимост и сигурност,за да има евтина и чиста енергия,основа за развитие на икономиката ,/производство ,транспорт и др/.Проблема е ,че политическия и управленски елит е зает с други дела / какви далавери да прави ,как да властва,как да изменя закони според интересите си и др/ и няма време .И второто е ,че е толкова некомпетентен ,сервилен и продажен,защото едно нещо нормално не може да направи.Това което наистина може е да харчи безмилостно парите на данъкоплатците за да се изгарят нискокалорични въглища и произвеждат най-много сажди.
1
 
4
 
1
преди 3 месеца
-заместник министър енергетика от правителството на станиШеф
-депутат от коалиция за България
-бивш търговски предтсавител на шкода ядрено машиностроене , дето участва в търгът за беляНЕ
-бивш търговски представител на трактебел инженеринг - инженерната фирма на интерконектора с гърция ...

не казвам , че не си рабира от работата . напротив ! сигурно е грамотен и начетен човек ... само факти от биографията споменавам ... :)))

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?