IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрий Барсуков: Не виждам поводи за оспорването на "Турски поток"

Според журналиста България би печелила около 200 милиона долара на година от транзитни такси

09:58 | 24.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Не виждам формални поводи строителството на газопровода "Турски поток" през България да бъде оспорено“. Това каза пред "Хоризонт", в първи коментар за българска медия, авторът на публикацията във вестник "Комерсант" Юрий Барсуков: 

"Причините са предимно от географски характер, защото маршрутът през Гърция не позволява на "Газпром" да изпълни задачата си, а задачата е да създаде алтернатива на украинския маршрут за снабдяване на балканските страни. Ако "Газпром" беше избрал Гърция, то можеше да снабдява съответно Гърция, България, доколкото тя граничи съответно с Турция, но по никакъв начин не би могъл да снабдява Сърбия и би имал много гоуеми трудности със снабдяването на Унгария. От техническа гледна точка, от гледна точка на базовия бизнес, маршрутът през България, Сърбия, Унгария беше оптимален и всъщност единствено възможен."

Според журналиста Юрий Барсуков, България би печелила около 200 милиона долара на година от транзитни такси. Пред "Хоризонт" той коментира, че в сравнение с "Турски поток", проектът "Южен поток" е бил по-изгоден за България. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още