Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България

Визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо има геополитически подбуди и цели ограничаването на руското влияние в Европа, смята Галина Александрова

Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България

Снимка: Ройтерс

Необходимо е България да разнообрази своите енергийни източници чрез доставки на американски втечнен природен газ, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Александрова, главен редактор на специализирания сайт 3е-news. 

Още по темата

Тя отбеляза, че целта на посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо в Европа е с геополитически подбуди.

„Тук става въпрос за ограничаване на руското и китайското влияние в Европа. САЩ искат да направят това чрез установяване на геополитически значими газови проекти“, посочва Александрова.

Тя посочи двата проекта за терминали за втечнен природен газ в Хърватия и Гърция.

„Терминалът в Хърватия е блокиран от дълго време, но този при Александруполис има потенциала да захранва както България, така и целия балкански регион“, споделя още журналистът.

Според Александрова България трудно може да стане силно зависима от САЩ в енергийно отношение, тъй като Русия е значително по-близо до нас и стоките ѝ, както и тези от Китай, пристигат много по-бързо и евтино.

„САЩ произвеждат голямо количество шистов газ и петрол, които искат да пласират на доходоносния европейски пазар. Тук те могат да продават енергия на базата на платежоспособността на населението и на европейското законодателство, гарантиращо достъп до инфраструктурата“, подчертава още Александрова.

В тази насока журналистът изрази мнение, че американският президент Доналд Тръмп е поел като ангажимент да помогне на компаниите от САЩ да затвърдят позициите си на външните пазари.

„Визитата на Помпейо е насочена към големите инфраструктурни проекти в газовата област. От една страна той иска да проправи път за американските компании, а от друга – да ограничи енергийните проекти на Русия като „Северен поток 2“ и ‚Турски поток“, подчерта Александрова.

В тази връзка тя обърна внимание и на мащабния газов проект на България, който е комбинация от няколко по-малки проекта.

„Това е отваряне на по-широк вход за внос на газ от Турция; изграждане на отсечката Гърция – България, която ще свърже двете системи и ще позволи внос на газ и от Азербайджан и от други държави; изграждане на отсечката към Сърбия и към Македония; довършване на газопровода от Румъния към България; изграждане на газова борса, за да може природният газ да се продава на търговски начала“, сподели още журналистът.

Според нея очакванията са за първите 10 г. печалбата от този проект е да  достигне над 3.5 млрд. лв., а за 20-годишен период - от 7 до 9 млрд. лв.

Александрова заяви, че преносът на ток по „Турски поток“ се очаква да бъде по-скъп, защото разходите за изграждането му са по-големи, но засега няма официална информация за това.

Тя добави, че има уточнение между „Газпром“, "Булгартрансгаз" ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД цената да се запази на точка „Исакча“ там, където България получава сега газ, което значи, че цената за потребителите няма да се повлияе от този фактор, а ще зависи от цената на петрола.

Вижте повече във видео материала!

гледано: 3087   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
15
 
2
 
22
Стоян Петров до: george353
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Единственото което прави Газпром с България е да я изнудва. Накратко, изнуди ни да прекратим един договор, загубихме 2 млр лева, сега отново ни изнуди и губим още 1 млр. Изнуди ни да се набутаме в Южен поток, сега ни набутват в Турски. Всички директиви определят че един оператор може да ползва 50% от капацитета на газопровод, ние им продаваме 80%. Отгоре на всичкото трябва да извадим и 2.8 млр, от които я печелим 1% на година, я не.
2
 
12
 
21
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Става въпрос за геополитика. Нещо като СИВ едно време. Цената е без значение, само не купувайте от "лошите". Политкомисарите на инвестора са се развихрили.
8
 
5
 
20
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Плагиатстваш. Прегледай постовете ми и ще разбереш , че като такива съм определил руската газ за Германия. А колкото и нескромно да звучи твърденията ми са аксиоми.
6
 
17
 
19
преди 2 месеца
Газта от хАмерика е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество!
21
 
9
 
18
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това което си писал е вярно за днес. Искам да си наясно че Катар която в момента продава 77 млн тона LNG и в близко бъдеще ще достигне 110 млн тона, също ще строи втечняващ терминал в САЩ. Капацитет около 16 млн тона, което е равностойно на над 20 млр куб метра. Американските планове са през 2021 година износа им да е равностоен на над 100 млр куб метра. Австралия надмина Катар по добив на LNG. Към производството му са се запътили Кипър, Израел, Египет, даже Тотал вчера обяви находище край Южна Африка. За мен е радващо, че газта се превръща от средство за шантаж в обикновена стока, каквато и трябва да е. Това, че на руските под.логи не им е приятно, си е тяхна грижа. PS Още Маркс е разбрал, че когато от нещо се печели, привлича много инвестиции и нормата на печалбата пада.

Още от Енергетика
Делян Добрев: Енергийният план на България няма нищо общо с реалността