Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР ще проверява прозрачността на свободния пазар на електроенергия и газ

Регулаторът ще санкционира онези участници, за които установи, че са извършили манипулативни действия или са търгували с вътрешна информация

КЕВР ще проверява прозрачността на свободния пазар на електроенергия и газ

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва разследване за установяване на нарушения относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия, съобщи енергийният регулатор в прессъобщение. 

Още по темата

Решението за образуване на производство е взето на проведено в сряда закрито заседание на регулатора, на което е обсъден доклад на експертна група от създадената Дирекция REMIT за "извършено предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия".

Целта на регулатора е да санкционира онези участници на пазара за търговия на едро с енергия (електричество и газ), за които установи, че са извършили манипулативни действия и/или са търгували с вътрешна информация. 

През февруари Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), алармира, че от началото на тази година цената на електроенергията за индустрията в страната е най-висока за цяла Европа, като призова за незабавни оставки на ръководството на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ).

Според АОБР основната причина за това цените в България да са с между 20 и 50% по-високи от тези в останалата част на Европа е „некадърното и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хайде като за последно.....

Още от Енергетика
Н. Павлов: Природният газ поскъпна с над 45% в Европа през зимните месеци