Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Перник може да се сдобие с инсталация за топлоенергия от отпадъци

Според експерти планираното производство е десетократно по-малко от разполагаемата мощност на местната "Топлофикация"

Перник може да се сдобие с инсталация за топлоенергия от отпадъци

Снимка: Pixabay

Предложение за монтаж и експлоатация на модулна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия е внесено в община Перник. Енергията ще се получава чрез третиране на сепарирани неопасни отпадъци, съдържащи въглеводороди, съобщиха за БТА от общината. Предложението е на столично дружество. Новото производство ще бъде разположено върху 15 010 кв. м в промишлената зона до металургичната фирма "Стомана Индъстри".

Инвестиционното намерение е предложено на вниманието на перничани до утре, 13 септември. След тази дата ще бъде предадено на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

За енергията ще се ползват над 100 вида битови и производствени отпадъци

Предприятието предвижда да ползва като суровина отпадъци от пластмаси, преработена и непреработена шлака, също и такава от пещи, цинкова пепел, частици и прах, стърготини, стружки и изрезки от черни, цветни метали и пластмаса, излезли от употреба гуми, утайки от пречистване на отпадъчни води от населени места, предадени за скрап коли и др., общо над 100 позиции битови и производствени отпадъци, съгласно Наредба номер 2 за класификацията им. Доставяните отпадъци ще се сепарират и ще бъдат разделяни на три потока - рециклируеми, подходящи за термично третиране и неоползотворими. Рециклируемите отпадъци чрез хидравлична брикетираща машина ще се преработват в брикети, е записано в инвестиционното предложение. 

Още по темата

Отделените горими отпадъци ще се третират термично за получаване на енергия, която ще се използва за производство на електричество и топлина (топла вода и пара). Капацитетът на инсталацията за сепариране е до 100 тона в денонощие, а на инсталацията за термично оползотворяване е до 3 тона в час. Инвеститорът декларира, че по време на експлоатацията се очакват отпадъци от фини частици прах (въглен и пепел), излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и твърди битови отпадъци. Той уверява, че няма да се образуват промишлени отпадни води. Бъдещото производство е разположено на 750 м от най-близките жилищни сгради в Перник.

Производството ще преминава през филтрираща инсталация

Производството ще бъде на закрита площадка, всичко ще преминава през филтрираща и обезмирисителна инсталации, увери управителят на фирмата инвеститор Игнат Цеков. По думите му когенерираната мощност се базира на парен котел и двигател, а производството на топлинна и електрическа енергия ще бъде до 5 MW/ч. С получения ток чрез лицензиран търговец ще бъде захранвано металургичното дружество "Стомана Индъстри". Топлината ще се използва за изсушаване на материала, предвижда се в част от халето да бъде изградена оранжерия, в която ще се отглеждат етерични култури. Според експерти планираното производство е десетократно по-малко от разполагаемата мощност на местната "Топлофикация".

Като съпътстващо се предвижда производство на гранулати. Те ще се съхраняват в контейнери за последваща експлоатация. Обикновено са изходна суровина за пластмасови изделия, поясни Цеков.

Наскоро пернишката "Топлофикация" обяви инвестиционното си намерение да замести част от основната си суровина - въглища с биогориво. Местната общественост възропта срещу въвеждането на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци). Подадени са над 60 жалби срещу предложението за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF и въглищен прах на площадката на "Топлофикация - Перник АД".

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
EMI: От 2007 г. до 2019 г. електроенергията в България е поскъпнала с 29%