Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Проучването за петрол и газ в блок „Хан Аспарух” се удължава с две години

В края на 2017 година стана ясно, че Total, OMV и Repsol ще извършат трети сондаж в блока

Проучването за петрол и газ в блок „Хан Аспарух” се удължава с две години

Снимка: Архив Ройтерс

Срокът за търсене и проучване на петрол и природен газ в „Блок Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години, реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението – Total, OMV и Repsol, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и се проучва въз основа на договор, който изтече в края на януари тази година.

Още по темата

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

За желанието на компаниите да продължат работата си в региона анонсира енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в енергийната комисия към Народното събрание на 22 февруари. Тогава това беше определено като "обнадеждаваща новина" по отношение на перспективите за местен добив в страната. 

В края на октомври 2016 година, в своят тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.

В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в "Хан Аспарух" бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.

В края на 2017 година стана ясно, че се подготвя и трети сондаж в блока "Хан Аспарух", който ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 8 месеца
После за още две... Ши доди, ни мой да ни доди... :lol:

Още от Енергетика
Тръгва обществена поръчка за газов хъб „Балкан”