IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна търговия на пазар "Ден напред" на енергийната борса за декември

През този месец са изтъргувани общо над 1,75 млн. мегаватчаса електроенергия

15:25 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рекордните 1 754 887,8 MWh (мегаватчаса) са изтъргувани на пазар „Ден напред“ през декември. Това е най-високата месечна стойност, постигана от създаването на сегмента през 2016 г., отчитат от Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

„Отличните резултати се дължат на усилията на всички търговски участници, на които в края на тази година сме повече от признателни и благодарни. Гледаме с оптимизъм към новата 2021 г. и сме убедени, че предстоят още успехи“, изтъква Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ. 

В момента активните участници на пазара „Ден напред“ са 83, уточняват от БНЕБ.

През ноември енергийната борса отчете нов ръст на цената на електроенергията. В сегмента "Ден напред" базовата електроенергия достигна средна цена от 93,28 лв. за мегаватчас през изминалия месец, което е с 10,5% по-скъпо спрямо октомври. При пиковия товар повишението е от 16,2% до 108,44 лв. за мегаватчас.

Припомняме, че в рамките на миналата седмица борсата спря временно "Непрекъснатата търговия" в сегмента "Двустранни договори" заради промяна в правилата на търговия, които бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според Константинов сделките в този сегмент са най-често обект на скандали. Той посочи още, че активността в този сегмент е ниска, а търгуваните обеми - малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още