Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: С програмата Desiree Gas ще бъдат газифицирани около 10 хил. жилища

Чрез проекта могат да бъдат спестени приблизително 71 хил. тона емисии въглероден диоксид

Т. Петкова: С програмата Desiree Gas ще бъдат газифицирани около 10 хил. жилища

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Investor

С помощта на програмата „Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ чрез газоразпределителните дружества в България “ (проект Desiree Gas) ще бъдат газифицирани приблизително 10 хил. домакинства, заяви в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. 

Още по темата

Проектът се финансира от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Той започна през септември 2015 г., като беше предвидено да продължи 36 месеца, но на 5 юли 2018 г. срокът на проекта беше удължен до юни 2020 г.

Според Петкова Министерството на енергетиката ще продължи да изпълнява ролята на оператор на програмата, която разполага с близо 27 млн. лв., приготвени за българските общини и изпълнението на зададените програмни цели.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 2347 лв. на домакинство, като тази сума включва 100% от цената за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Програмата покрива до 30% от разходите, свързани с проектиране и изграждане на газова инсталация; закупуване, монтаж и въвеждане в експлоатация на избраното газово оборудване.

Важен аспект от проекта е ограничаването на потреблението на енергия и отделянето на емисии на въглероден диоксид в жилищния сектор. Петкова прогнозира, че чрез съвместните усилия на участниците в програмата могат да бъдат спестени 71,8 хил. тона емисии.

По нейните думи чрез проекта българските граждани мога да получат безвъзмездна помощ за газифициране.

Заявленията за газификация ще се одобряват до изразходване на финансовия ресурс, като е предвидена и опция България да се обърне за допълнително финансиране към донорите на програмата – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Министърът посочи, че до момента са подадени 6753 заявления, като 4637 от тях са завършени изцяло.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
КЗК спира изграждането на българския участък на „Турски поток“