IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тепърва предстои актуална оценка на активите на АЕЦ "Белене"

От резултатите ще стане ясно с какъв дял ще може да участва държавата в проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас

11:02 | 18.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тепърва ще бъде уточнено с какъв дял ще може да участва България в проекта за втора ядрена централа у нас на базата на активите, които притежава държавата в момента. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че е възможно страната да има блокираща квота от проекта, което означава поне 34%. Към момента в централата са вложени малко над 3 млрд. лева, а според доклада на Българската академия на науките (БАН) максималната цена би била около 10,5 млрд. евро.

Актуалната оценка на активите, материални и нематериални, на АЕЦ "Белене" ще бъде направена като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор, ако правителството получи одобрението на Народното събрание, коментира още Петкова. 

"Актуална оценка означава пазарна оценка - ние трябва да видим колко струват тези активи сега", обясни енергийният министър.

В хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор ще бъдат водени преговори за минимизиране на разходите, категорична беше тя. Тогава ще бъде дискутирана и идеята за реализацията на АЕЦ "Белене" като балкански проект.

Петкова уточни, че на срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани, провела се на 17 май в София, темата за ядрената централа не е била повдигана. "Идеята е много добра и е напълно възможно да бъде осъществена", коментира още енергийният министър.

Тя уточни още, че процедурата по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които са част от Националната енергийна компания (НЕК), е в ход.

Теменужка Петкова участва в Петото издание на минния форум, организиран от Българската минно-геоложка камара. В приветствието си към участниците тя посочи, че минерално-суровинната индустрия е от стратегическа роля за развитието на индустрията.

Тя припомни, че през 2015 година беше актуализирана стратегията за развитието на този сектор до 2030 година, а през 2017 година са направени законодателни промени за подобряването на ситуацията в сектора.

Част от тези промени е криминализирането на незаконния добив, който е в основата на проблемите с околната среда и затова има важно значение, подчерта Петкова.

Енергийният министър отбеляза още, че в глобален мащаб се върви към нисковъглеродна икономика, но преходът трябва да бъде прецизиран от гледна точка на енергийната сигурност на държавите. По тази причина и България ще поиска от Брюксел дерогации от последните екологични норми за големите горивни инсталации, но спазвайки всички изсквания и правила за опазването на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още