Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Топлофикация София" ще поиска увеличение на цените на парното с 20%

Столичани няма да останат без парно и топла вода, увери изпълнителният директор на дружеството

"Топлофикация София" ще поиска увеличение на цените на парното с 20%

Снимка: БГНЕС

Парното в София от началото на следващата година трябва да поскъпне с 20%. Това обяви пред bTV изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров. Според него това е разумна актуализация предвид факта, че цената на газта е скочила със 101% от последната промяна в цената досега.

Относно твърденията от вчера на лидера на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова,че София може да остане без парно и топла вода този сезон, Александров бе категоричен, че това няма да се случи.

„Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата. Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров. 

Още по темата

Вчера в парламента народните представители дебатираха дали може „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите им, така че да отговарят на европейските еконорми.

Според Александров разрешителното за работа на дружеството не е отнето, както твърди Мая Манолова.

По думите му в момента "Топлофикация - София" работи с комплексно разрешително, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Той допълни, че дружеството е подало искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси, докато се въведат необходимите инсталации.

В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, обясни директорът на дружеството. Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г., тъй като дружеството работи със съоръжения, изградени през 60-те години на миналия век. На 17 август тази година са изтекли всички възможни срокове, в които дружеството е трябвало да покрие нормите от 100 микрограма на кубичен метър емисии азотни окиси.

"Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия“, каза още Александров и изрази надежда, че в следващите три години дружеството ще можем да поднови инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 месец
Предложихме на Столична Община нашата технология за хипер-интензивно производство, газификация, изгаряне в ТЕЦовете на 100% Карбон-Неутрален БиоМетан, на почти Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg , плюс генериране на гигантски приходи . Нулево внимание.Това е единствената възможна Опция за замяна на скъпия и мръсен природен газ (да не говорим за въглищата) , със 100% Зелена и Свръх-Евтина БиоЕнергия и БиоГориво .
0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не е лесно да се откачиш, това първо. Второ, термопомпи и радиатори не е ок все още...
1
 
0
 
1
преди 1 месец
яко ... масовият бизнес с термопомпи е все по-близо и все по-достъпен ...

Още от Енергетика
Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи