IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското дружество на "Енерго Про" заложи вземанията си в кредитна линия

КЕВР прецени, че няма опасност за сигурността на доставките, ако дружеството не успее да изпълни задълженията си по договора

12:04 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) позволи на търговското дружество на "Енерго Про" - "Енерго Про Енергийни услуги" да изтегли банков кредит, залагайки своите бъдещи вземания от търговията с електрическа енергия.

Преценката на експертите от регулатора е, че този залог не може да доведе до нарушаване на сигурността на снабдяване, ако дружеството не успее да изпълни задълженията си.

"Енерго Про Енергийни услуги" е сключило договор за кредитна линия с "Уникредит Булбанк", като размерът на кредитния лимит е до 45 млн. лева, разпределен под формата на овърдрафт (до 20 млн. лева) и банков кредит под условия (до 45 млн. лева). Срокът за погасяване е до лятото на 2022 година, става ясно от протокол от закрито заседание на енергийния регулатор.

От дружеството са поискали разрешението на КЕВР да одобри този договор, тъй като по силата на законодателството Комисията трябва да се произнесе в случаи на сключени сделки, които могат да нарушат сигурността на доставките.

От подадената документация по казуса е видно, че за покриване на кредитните си ангажименти по този договор "Енерго Про Енергийни услуги" учредява особен залог върху всички свои настоящи и бъдещи взимания. Техният размер е изчислява на общо 120 млн. лева годишно.

Приходите от взиманията на регулирания пазар на търговското дружество са в размер на 113 млн. лева през 2019 година, става ясно още от документите.

Оценката е, че подписването на този банков договор няма да наруши пазара и сигурността на доставките вследствие на задлъжнялост на дружеството. По тази причина и регулаторът дава одобрението си по сделката.

С отделно решение КЕВР допуска удължаване и промяна на договор за кредит между "Енерго Про Енергийни услуги" и Банка ДСК, сключен през 2014 година. Видът на съществуващия кредит се променя от кредитна линия с погасителен план на овърдрафт с погасителен план, за покриване на временен недостиг на средства при обслужване на текущи плащания.

Максималният договорен размер на кредита се намалява от 20 млн. лева на 15 млн. лева. Срокът за ползване на кредит-овърдрафта се продължава до края на юни 2022 година, като крайният срок за погасяването на кредита е 27 юни 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още