Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Валери Симеонов оттегли предложението си за малките ВЕЦ-ове

Появилото се обществено недоволство, както и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи е една от причините

Валери Симеонов оттегли предложението си за малките ВЕЦ-ове

Водноелектрическа централа на язовир "Копринка". Снимка: БГНЕС

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеоноl оттегли предложението си за промяна в закона, с което се планираше малките водноелектрически централи в защитени територии, да подновят правото за водоползване от реките, съобщава БНР.

Според Симеонов допреди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които са отговаряли на всички изисквания на евродирективи и на българското законодателство, са функционирали, въпреки че 10-годишният им срок за работа е изтекъл. По думите му с това разрешителното им е прекратено и не е възстановено и това налагало да бъде внесена законова поправка. 

Още по темата

Според асоциация „Хидроенергия“ целта на промените е да се позволи на 43 вече работещи водноелектрически централи да продължат да произвеждат възобновяема енергия. Промените са необходими в спешен порядък, тъй като вече има работещи ВЕЦ-ове, които предстои да останат без разрешителни за водоползване поради недобре разписаните текстове на чл. 118 от Закона за водите и слабата оценка на въздействието, която е правена при въвеждане на тези текстове, подчертават от асоциацията. 

Днес обаче Симеонов реши да оттегли предложението си, повлиян от „появилото се обществено недоволство, както и оттегляне на подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи“. „Силно изопачават истината по този въпрос“, посочи той.

От БСП изразиха съгласие с оттеглянето на предложението и признаха, че в така създалата се ситуация решението на Симеонов е правилно.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности