Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

За първи път се извършва замерване за замърсяване с живак в Маришкия басейн

Девет централи ще могат да поискат дерогация от новите по-стриктни еконорми

За първи път се извършва замерване за замърсяване с живак в Маришкия басейн

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път се извършва замерване за замърсяване с живак в Маришкия басейн, съобщават от Министерството на енергетиката в доклад до Народното събрание. Проверката е част от процедурата за искане на дерогация от новите европейски норми за големите горивни инсталации.

Европейското законодателство ще се отрази сериозно в Маришкия басейн и четирите големи въглищни централи там. Заедно те осигуряват към 40% от електроенергията в страната.

Още по темата

Девет са общо инсталациите, които могат да кандидастват за дерогация - ТЕЦ "Марица Изток" 2, AES Гълъбово, КонтурГлобал "Марица Изток" 3, ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ „Марица 3", ТЕЦ „Бобов дол", „Топлофикация Перник", „Топлофикация Сливен" и „Топлофикация Русе".

В доклада на енергийното министерство е посочено още, че централите са поискали удължаване на срока за внасяне на документите за дерогацията от 6 месеца на 12 месеца, за което Investor.bg съобщи. От съобщението на енергийното министерство днес става ясно, че причината е проверката на нормите за живак. Те изискват продължителни изследвания от лицензирани лаборатории. Централите са посочили, че отпуснатият срок е недостатъчен и искат да бъде удължен до 16 август 2018 г.

Докладът на ведомството, ръководено от Теменужка Петкова, е изготвен по искане на народните представители. Преди лятната ваканция те поискаха в срок до 30 октомври енергийният министър да обясни какви мерки са взети за защитата на топлоелектрическите централи у нас.

Във връзка с новите европейски норми в Министерството на енергетиката е създадено координационно звено, което да помогне операторите на големи горивни инсталации при кандидатстване за дерогация. Четирите въглищни централи в Маришкия басейн допълнително наеха общ консултант, който да изготви оценка дали ползите за околната среда от прилагането на нормите няма да се окаже пренебрежимо малка на фона на нужните разходи и инвестиции за прилагането им.

Именно това заключение е важно за Брюксел при даването на разрешение правилата да не се прилагат. Нормите за живак, серен диоксид и азотни окиси са недостижими без допълнителни инвестиции, заради лошото качество на въглищата у нас. Според някои оценки само за ТЕЦ "Марица Изток" 2, държавната централа в района, нужните средства ще бъдат около 1 млрд. лева. От централата са категорични, че не спират с мерките за намаляване на замърсяването от централата.

Според анализите на Европейската комисия България не се справя със законодателството за чистотата на въздуха.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
„Фраматом“ ще е сред потенциалните инвеститори за строителството на АЕЦ „Белене"