Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Запасите от въглища на "Мини Марица-изток" ще стигнат поне за още 60 години

Дружеството настоява да бъде разработена актуална национална стратегия, която да гарантира енергийната независимост на България

Запасите от въглища на "Мини Марица-изток" ще стигнат поне за още 60 години

Снимка: Ройтерс

При сегашния темп на добив лигнитните въглища от Радневските мини ще стигнат за осигуряване на енергийните нужди на българското дружество "Мини Марица-изток" за поне още 60 години напред, като резервът на трите рудника в момента достига 1,8 млрд. тона, съобщи изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов.

Според него трябва да бъде разработена и приета актуална национална стратегия, която да гарантира енергийната независимост на България, след като във вторник стана ясно, че дружеството има висящи вземания от централи на стойност 153 млн. лв, отчитайки загуба за първите шест месеца от годината, информира БТА.

Андонов смята, че националната стратегия трябва да се определи и планира бъдещето на най-голямото въгледобивно дружество в страната. 

Още по темата

„Количеството запаси от лигнитни въглища в „Мини Марица-изток“ определят енергийната независимост на България, което е много важно за националната сигурност“, отбеляза Андонов.

Той добави, че бъдещето на дружеството е тясно обвързано с това на четирите електроцентрали, работещи в комплекса.

Андонов изрази надежда, че Министерството на околната среда и водите ще осигури нужните дерогации за дълъг период от време на производителите на електроенергия от района.

Директорът на дружеството заяви, че е оптимист за бъдещето на „Мини Марица-изток“, като засегна и планираната инвестиционна програма за настоящата година, която е в размер на 91 млн. лв., а изпълнението ѝ до 9 август е достигнало 57 млн. лв (63%).

Ремонтирани са багери в два от рудниците, като също така се работи усилено и по монтажа на два нови багера, договорени по фонд „Козлодуй“.

От дружеството се надяват, че изкупната цена на въглищата ще бъде увеличена. От 2014 г. въглищата се търгуват при 77 лева за тон условно гориво.

Обявяването на необходимостта на увеличение на цената идва, след като във вторник Андонов сподели, че „Мини Марица-изток“ има вземания за 153 млн. лева от различни централи, като само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ дължимата сума е 132 млн. лв, от които са просрочени 42 млн. лв.

От друга страна общите задължения на мините са 22,5 млн. лв, като дружеството дължи на фирми 8 млн. лв без просрочени задължения, като към кредиторните банки задълженията възлизат в размер на 7,5 млн. лв и към „Български енергиен холдинг“ - 7 млн. лв.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Лобистите и малоумната енергийна политика на ЕС ни стигат да ги закрием след 5-6години...

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала