Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Заради скъпия ток компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

630 хил. фирми ще могат да се възползват от държавната помощ, заяви премиерът Стефан Янев

Заради скъпия ток компенсират бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кабинетът ще компенсира небитови крайни потребители на електрическа енергия. Прието е решение за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Право на държавната помощ ще имат над 630 хиляди небитови крайни клиенти. Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас.

Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна. Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Още по темата

Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчас и фиксирната ставка за подпомагане.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лева.

Средствата са от печалбата на АЕЦ "Козлодуй", като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

"Не сме спрели да обсъждаме тези проблеми с бизнеса и синдикатите с желание да чуем всеки един глас. Някои от решенията, които взимаме, надвишават предложенията на синдикатите и работодателите“, посочи Стефан Янев. Отпускайки тази помощ на бизнеса, ние не поставяме условия, допълни премиерът.

"До пет дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това започваме да ги сключваме“, допълни енергийният министър.

Във връзка с пандемичната криза и най-новите мерки, които от днес са в сила, Стефан Янев посочи, че страната е в тежка пандемична ситуация. По думите му това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме.

"Българската здравна система е на края на своя капацитет. Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата“, заяви Янев.

"Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила“, каза още премиерът.

"Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност", допълни Янев и призова за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност. Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
а хората с кво ги компенсират ? с един гол Куррр може би, после коментара не съответствал на правилата, еееми такива са правилата и на компенсациите и коментарите според тях ...

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово